Nie ma jak miska pożywnej ciepłej zupy. Taką robiłam pierwszy raz, mąż nie mógł się nachwalić :* Tak więc z pewnością zrobimy ją nie raz :)
Składniki:
1/2 lub 1/3 niedużej główki kapusty włoskiej
300-400 g mięsa mielonego (łopatka)
1 duża marchewka
1 cebula
1 mały seler
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
koncentrat pomidorowy
1/2 filiżanki ryżu
sól, pieprz,
1 łyżka sosu sojowego
siekany koperek
Sposób wykonania:
1. Cebulę posiekać, lekko zrumienić na patelni na oleju, dodać mięso i sos sojowy. Smażyć ok 10 minut.
2. W międzyczasie warzywa obrać, kapustę pokroić w grubą kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach, selera pokroić w kosteczkę.
3. Marchew i seler zalać 2 litrami wody, zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, mięso i kapustę. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać suchy ryż, ewentualnie uzupełnić wodę. Gotować ok 15 minut.
4. Na koniec do zupy dodać słodką mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz siekany koperek. Zagotować.
Smacznego!!!
Źródło: Zjem to
Jest świetna, czasami robię podobną!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, jestem za, za spróbowaniem przepisu.
OdpowiedzUsuńNawet nieźle wygląda.
OdpowiedzUsuńGołąbki w postaci zupy? Super pomysł, muszę taką zrobić. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie zupy. Świetny pomysł. I smaczna i pożywna. Idealna na zimową pogodę :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Wygląda bardzo ciekawie.
OdpowiedzUsuńDziś zamierzam właśnie zrobić tą zupkę :) jestem ciekawa reakcji mojego męża ponieważ uwielbia gołąbki :):)
OdpowiedzUsuńMozna kapuste wloska zastapic zwykla biala kapusta? Ciezko u mnie dostac wloska kapuste a chcialam zrobic ta zupke
OdpowiedzUsuńMożna, choć wydaje mi się, że wtedy trzeba odrobinę dłużej ją gotować w zupie.
Usuńuwielbiamy zupę gołąbkową :-)
OdpowiedzUsuńrobię ją z ziemniakami zamiast ryżu
i uważam, że to najlepsza zupa na jesienno - zimowe chłody :-)
Dzisiaj zrobiłem tą zupę zastąpiłem kapustą zwykłą białą. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuń