24 stycznia 2016
Oponki serowe II
Składniki:
300 g mąki
1 kostka sera białego (250-280 g)
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-5 łyżek śmietany 18% lub jogurtu naturalnego ( w zależności od potrzeb)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ser rozdrobnić widelcem.
2. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.
3. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawać koła, a dziurki zrobić kieliszkiem.
4. Oponki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone, ułożyć na papierze papierowym.
5. Jeśli zamierzamy je lukrować, należy to robić wtedy, gdy oponki są jeszcze ciepłe. Ja po wystudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło: Kwestia smaku
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Robiłam również dzisiaj i już prawie zniknęły z talerza.
OdpowiedzUsuńUwielbiam oponki, a do Tłustego Czwartku już niedaleko! Piękne wyszły. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńprzysmak dzieciństwa, zawsze moja babcia takie robiła gdy ją odwiedzialiśmy z bratem :)
OdpowiedzUsuń