Składniki:
3 kg cukinii
1 kg cukru
1,5 litra wody
2 opakowania cukru waniliowego
4 goździki
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób wykonania:
1. Cukinie obieramy, kroimy w kostkę, jeśli jest to cukinia wyrośnięta należy usunąć gniazda z pestkami.
2. Wodę zagotowujemy, dodajemy kwasek cytrynowy i studzimy. Zalewamy wodą cukinię i odstawiamy na dobę.
3. Następnie cukinię odcedzamy, do zalewy dodajemy cukier, cukier waniliowy i goździki. Zagotowujemy. Wkładamy cukinię i gotujemy jeszcze 5-7 minut.
4. Cukinię z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
5. Z podanych proporcji wyszło mi 10 słoiczków różnej wielkości.
Smacznego!!!
brzmi bardzo zachęcająco, ja polecam cukinię po chińsku http://www.alakuchniablog.starnawski.com/index.php/przystawki/przekaski-na-zimno/200-cukinia-w-zalewie-po-chinsku
OdpowiedzUsuńWitaj, do czego mozna pozniej zuzyc taka cukinie? Pozdrawiam, Zuza
OdpowiedzUsuńDo ciast, sałatek, deserów.
UsuńDzisiaj będę testowała ten przepis, mam nadzieję, że wszystko wyjdzie smacznie:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwitam, czy ta woda musi pokryć całą cukinię bo u mnie jest jej zdecydowanie za mało?
OdpowiedzUsuńTzn kiedy zalewamy cukinię jeszcze w garnku to wody jest mniej, ale następnego dnia jak jeszcze puści trochę soku, doda się cukru i zagotuje to już będzie odpowiednia ilość potrzebna do zapakowania wszystkiego w słoiki.
UsuńTa cukinia jest przepyszna. Ja zawsze wyjmuję goździki po gotowaniu, bo jak zostają w słoikach to cukinia ciemnieje
OdpowiedzUsuńCzy cukinia musi leżeć dobę czy może krócej
OdpowiedzUsuńMyślę, że jak przelezy noc to też będzie ok.
UsuńCudeńko, robię z takiego samego przepisu. Polecam, córcia się zawsze zajada
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, cieszę się, że Wam smakuje.
Usuń