Jak co roku o tej porze roku pojawia się na blogu tort dla mojej córeczki. Tym razem zrobiłam tort kajmakowy. Biszkopt zrobiłam według sprawdzonego przepisu, a krem przygotowałam na bazie serka mascarpone. Polecam!
Składniki:
Biszkopt (na tortownicę 23-26 cm):
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
Krem:
500 g serka mascarpone
400 ml śmietanki 30%
350-450 g masy krówkowej (według smaku)
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
mocny napar herbaty
tarta gorzka czekolada do ozdoby
kandyzowane czereśnie
Sposób przygotowania:
1. Robimy biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty.
2. Ser mascarpone wymieszać dokładnie z masą krówkową. Ubić śmietanę i delikatnie wymieszać z kremem. Podzielić na 3 części.
3. Spód tortu nasączyć zimnym naparem herbaty, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć pierwszą część kremu. Położyć drugi blat, nasączyć, posmarować dżemem i znów wyłożyć krem. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć herbatą.
4. Pozostałym kremem udekorować tort. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypać tartą gorzką czekoladą i wyłożyć kandyzowane czereśnie.
Smacznego!!!
Przepysznie wygląda, nabrałam ogromnej ochoty na taki tort :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:*
UsuńAniu ! wspaniały jest, mmm ! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:*
UsuńPozdrawiam!
Aniu. Trzy latka - jak bardzo słodkie są takie dzieci pamiętam z autopsji. Torcik bardzo smakowity zrobiłaś dla malutkiej. Życzę Twojej córeczce dużo radości od rodziców i duuużo zdrówka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wiosennie!!!
Dziękujemy bardzo za ciepłe życzenia!
UsuńPozdrawiamy gorąco!
Bardzo apetyczny tort,z lekką masą,mniam.
OdpowiedzUsuńAniu piękny tort :) uwielbiam torty, ale z takim kremem to jeszcze nie robiłam. Brzmi bardzo ciekawie, więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i przyłączam się do podglądania :)
Dziękuję :) Krem jest naprawdę pyszny, fajnie się komponuje z kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki i delikatnym biszkoptem. Polecam i pozdrawiam!
UsuńTwój tort wygląda obłędnie:) . A krem w połączeniu z biszkoptem musi smakować wybornie!!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie.Bardzo ładnie wygląda twój torcik ,ale chyba ciasto jest z dodatkiem kakao bo przepis jest na biszkopt jasny a wyszedł ciemny.Proszę o szybki odpis bo na środę chciałabym go zrobić.Pozdrawiam i czekam na odpwiedż LIDOSEK
OdpowiedzUsuńTak rzeczywiście, przeoczyłam - już poprawiam! :)
UsuńPozdrawiam!