Coś szybkiego i pysznego na obiad :) Dość często jadamy drób na obiad, więc trochę wyspecjalizowałam się w przygotowywaniu różności z mięsa kurczaka. W podobny sposób można przygotować szynkę w sosie śmietanowym, tylko wiadomo, że mięso wieprzowe będzie się dłużej gotowało. A ten sos z piersią z kurczaka robi się naprawdę ekspresowo.
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka (ok 0,5 kg)
1 duża marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 kostka bulionowa drobiowa
2 szklanki wody
olej do smażenia
2-3 łyżki śmietany 18%
2-3 łyżki mąki
pieprz,pieprz
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
Sposób przygotowania:
1. Filety myjemy, suszymy i kroimy na dowolne kawałki - ja pokroiłam piersi na 6 kawałków. Obsmażamy je na patelni na rozgrzanym oleju.
2. W międzyczasie siekamy obraną cebulę i czosnek, rumienimy na oleju w rondelku, w którym będziemy przygotowywać sos. Następnie dodajemy przysmażone z obu stron mięso, wlewamy wodę i dodajemy przyprawy - kostkę bulionową, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy. Dusimy.
3. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy do sosu startą na tarce jarzynowej marchewkę.
4. W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę, dodajemy trochę zimnej wody. Wlewamy do rondelka z mięsem i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy pieprzu, ewentualnie soli do smaku.
Smacznego!!!
pychota!:) uwielbiam tego typu obiadki:) również najczęściej jem drób:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremowe sosiki z kurczakiem ..już czuję ten smak
OdpowiedzUsuńJa polecam filety z kurczaka w sosie borowikami.
OdpowiedzUsuń50 dag borowików Malpol
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 gałązki świeżego rozmarynu
1.Borowiki pokroić w niezbyt cienkie paski.
2.Cebulę posiekać w kostki i zeszklić na maśle
3.Dodać grzyby, wyciśnięty czosnek i gałązki rozmarynu w całości.
4.Smażymy, mieszając ok. 20 minut.
5.Wyjąć rozmaryn.
Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńdzisiaj zrobiłem, z jednej podwójnej pełnej piersi. wyszło multum, marchewki dałem wiecej, bo lubie... wyszło i dużo i bardzo smacznie! dziękuje, Marek z Rzeszowa
OdpowiedzUsuńMarku, bardzo mi miło, że danie Ci posmakowało!
UsuńPozdrawiam, Ania z Leżajska :)
a soli nie dajemy?
OdpowiedzUsuńDoprawiamy do smaku - jak używam kostki drobiowej to już nie solę.
Usuń