25 stycznia 2013

Filety z kurczaka w sosie śmietanowo-marchewkowym

Coś szybkiego i pysznego na obiad :) Dość często jadamy drób na obiad, więc trochę wyspecjalizowałam się w przygotowywaniu różności z mięsa kurczaka. W podobny sposób można przygotować szynkę w sosie śmietanowym, tylko wiadomo, że mięso wieprzowe będzie się dłużej gotowało. A ten sos z piersią z kurczaka robi się naprawdę ekspresowo.


Składniki:

2 duże piersi z kurczaka (ok 0,5 kg)
1 duża marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 kostka bulionowa drobiowa
2 szklanki wody
olej do smażenia
2-3 łyżki śmietany 18%
2-3 łyżki mąki
pieprz,pieprz
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy


Sposób przygotowania:

1. Filety myjemy, suszymy i kroimy na dowolne kawałki - ja pokroiłam piersi na 6 kawałków. Obsmażamy je na patelni na rozgrzanym oleju.
2. W międzyczasie siekamy obraną cebulę i czosnek, rumienimy na oleju w rondelku, w którym będziemy przygotowywać sos. Następnie dodajemy przysmażone z obu stron mięso, wlewamy wodę i dodajemy przyprawy - kostkę bulionową, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy. Dusimy.
3. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy do sosu startą na tarce jarzynowej marchewkę.
4. W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę, dodajemy trochę zimnej wody. Wlewamy do rondelka z mięsem i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy pieprzu, ewentualnie soli do smaku. 

Smacznego!!! 

8 komentarzy:

  1. pychota!:) uwielbiam tego typu obiadki:) również najczęściej jem drób:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kremowe sosiki z kurczakiem ..już czuję ten smak

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja polecam filety z kurczaka w sosie borowikami.

    50 dag borowików Malpol
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki masła
    2 gałązki świeżego rozmarynu

    1.Borowiki pokroić w niezbyt cienkie paski.
    2.Cebulę posiekać w kostki i zeszklić na maśle
    3.Dodać grzyby, wyciśnięty czosnek i gałązki rozmarynu w całości.
    4.Smażymy, mieszając ok. 20 minut.
    5.Wyjąć rozmaryn.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzisiaj zrobiłem, z jednej podwójnej pełnej piersi. wyszło multum, marchewki dałem wiecej, bo lubie... wyszło i dużo i bardzo smacznie! dziękuje, Marek z Rzeszowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marku, bardzo mi miło, że danie Ci posmakowało!
      Pozdrawiam, Ania z Leżajska :)

      Usuń
  6. a soli nie dajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doprawiamy do smaku - jak używam kostki drobiowej to już nie solę.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!