8 stycznia 2013

Colesław

Uwielbiam surówki z kapusty, ale rzadko je robię. Niestety mój wielofunkcyjny robot kuchenny stoi głównie w pudełku w szafie bo w mojej malutkiej kuchni nie mam go gdzie postawić... Ale uparłam się i postanowiłam go wykorzystać choć raz na jakiś czas. Przydał się akurat do poszatkowania warzyw do tej pysznej surówki.


Składniki:

1 kg białej kapusty (nieduża główka)
1 duża marchewka
1 cebula

Sos:
2/3 szklanki majonezu
1/2 szklanki mleka
4 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki octu balsamicznego (może być ocet winny z białego wina lub zwykły 10% - wtedy 1 łyżeczka)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Kapustę, obraną marchewkę oraz cebulę szatkujemy w robocie kuchennym lub ręcznie na tarce.
2. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Zalewamy warzywa.
3. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godzimy przed podaniem.


Smacznego!!!

7 komentarzy:

  1. jedna z najlepszych i najprostszych sałatek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jeszcze dodaję jabłko. Pyszota i samo zdrowie (oczywiście, o ile kapusta jest z tych "nie trzepanych" ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam tę surówkę :) Robię ją często :) pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja równeiż uwielbiam surówki z kapustą, a zwłascza coleslaw. Jest w niej coś niesamowitego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i że smakowało :) To najpyszniejszy colesław jaki zrobiłam i jaki jadłam :) Dziękuję za podlinkowanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. napewno wykorzystam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!