Składniki:
1 kg białej kapusty (nieduża główka)
1 duża marchewka
1 cebula
Sos:
2/3
szklanki majonezu
1/2 szklanki mleka
4 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki octu balsamicznego (może być ocet winny z białego wina lub zwykły 10% - wtedy 1 łyżeczka)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 szklanki mleka
4 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki octu balsamicznego (może być ocet winny z białego wina lub zwykły 10% - wtedy 1 łyżeczka)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Kapustę, obraną marchewkę oraz cebulę szatkujemy w robocie kuchennym lub ręcznie na tarce.
2. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Zalewamy warzywa.
3. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godzimy przed podaniem.
Smacznego!!!
Źródło: Kuchnia szeroko otwarta
jedna z najlepszych i najprostszych sałatek:)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze dodaję jabłko. Pyszota i samo zdrowie (oczywiście, o ile kapusta jest z tych "nie trzepanych" ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tę surówkę :) Robię ją często :) pyszna jest :)
OdpowiedzUsuńja równeiż uwielbiam surówki z kapustą, a zwłascza coleslaw. Jest w niej coś niesamowitego :)
OdpowiedzUsuńAniu, cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i że smakowało :) To najpyszniejszy colesław jaki zrobiłam i jaki jadłam :) Dziękuję za podlinkowanie.
OdpowiedzUsuńA ja dziękuję za przepis! Pozdrawiam!!!
Usuńnapewno wykorzystam
OdpowiedzUsuń