Szybka zupa jarzynowa, która bardzo często gości u nas na stole. Do gotowej mrożonki dodaję jeszcze ziemniaki, marchew i cebulę, czasami też inne warzywa, by była bardziej syta.
Składniki:
-
1 mrożonka - bukiet jarzyn (450-700g)
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 skrzydełka
- sól, pieprz
- pieprz
- siekana natka pietruszki
- śmietana 18%
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowujemy bulion ze skrzydełek, skrzydełka zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, odszumowujemy, chwilę gotujemy.
2. Obieramy ziemniaki, cebulę i marchewkę, Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w plasterki, a cebulę na ćwiartki. Dorzucamy do bulionu, gotujemy aż warzywa zmiękną.
3. Wyciągamy skrzydełka. Do zupy wsypujemy mrożonkę, gotujemy jeszcze 10 minut. W osobnej misce odmierzamy 3 łyżki śmietany, zalewamy chochelką gorącej zupy, mieszamy starannie i wlewamy do jarzynówki. Całość zagotowujemy, na koniec rzucamy posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :)
Mmm jarzynowa na kolację w zimny i deszczowy dzień :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pyszna zupka...;)
OdpowiedzUsuńNie potrafię gotować,zrobiłem z Twojego przepisu i zupa jest bardzo dobra.Dzieki!
OdpowiedzUsuńCzyli już możesz powiedzieć, że potrafisz gotować :) Cieszę się, że zupka smakuje! Pozdrawiam!
UsuńWlasnie mam swoj pierwszy raz z jarzynowa czerpie wiedze z twojego pomyslu. ..mam nadzieje ze wyjdzie.
OdpowiedzUsuńkolejna udana, nowa (bo dopiero zaczynam przygodę z gotowaniem) zupa na moim koncie dzięki twojemu przepisowi, co prawda nieco inaczej smakuje niż gotowała zawsze moja mama, ale też bardzo dobra :) nie ma co powielać smaków - smaki trzeba tworzyć ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zupa przypadła do gustu :)
UsuńCzasami trudno jest uzyskać taki smak jak u mamy :) Znam to z doświadczenia!
Pozdrawiam!
Odszumić to można materiał audio lub video, a nie skrzydełka.
OdpowiedzUsuńOdszumić?
UsuńA raczej 'odszumować' jak napisałam w przepisie.
Definicja słówka tu: http://sjp.pwn.pl/sjp/;2493859
szybko prosto i danie gotowe - zupa znakomita
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna... szkoda ze nieco mi się scieła (ale mój błąd po dodaniu śmietany niedokładnie rozmieszanej)
OdpowiedzUsuńOgólnie ! Znakomite!
Zdarza się, dobrze jest mieć sprawdzoną śmietanę. Ja używam 18% śmietany mazurskiej.
UsuńPozdrawiam!
Wygląda tak apetycznie, że aż ma się ochotę od razu zjeść :-)
OdpowiedzUsuńPolecam również mój przepis na zupę warzywną
http://wszystko-smaczne.blogspot.com/2016/09/zupa-warzywna-w-ziemniaczanej-odsonie.html?m=1