Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól
Na farsz:
1,5-2 kg jabłek (dowolnie pokrojonych np. w ósemki lub w grubszą kostkę)Sposób przygotowania:
1. Zagnieść ciasto. Na każdy krążek ciasta nakładać jabłka i lepić pierogi.
2. Gotowe pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z topionym masłem i cukrem lub ze śmietaną, cukrem i szczyptą cynamonu (u mnie ta druga wersja).
Smacznego :)
słodkie pierogi są pyszne.
OdpowiedzUsuńz jabłuszkami jeszcze nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam przedchwilą,naprawde pyszne:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pierożki smakowały :)
Usuńteż już robiłam pyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, pozdrawiam!
UsuńUwielbiam pierogi z jabłkami :) schodzą jak świeże bułeczki :)
OdpowiedzUsuńsą wspaniałe, pierwszy raz robiłam i jadłam pierogi z jabłkami . Polecam wszystkim . Będą gościć często na moim stole . Super
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowały :) Pozdrawiam świątecznie!
Usuń