Od razu zaznaczam, że ilość składników pozwala na upieczenie małego chlebka w np. małej keksówce. Wystarczy podwoić ilość składników jeśli ktoś woli większy chlebek. Następnym razem sama zamierzam tak zrobić. Polecam :)
Składniki:
25 dag mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka kminku
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy kminek i płatki owsiane, mieszamy. Robimy zagłębienie, do którego kruszymy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy letnią wodą. Delikatnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - ok. pół godziny.
2. Po tym czasie mieszamy całość łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach (użyłam miksera). Ponownie odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut.
3. Ciasto ponownie mieszamy, przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą małej keksówki. Nie musimy równać chlebka. Odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 1 godzinę.
Smacznego :)
Źródło: Raspberries and cream
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!