Zapraszam po prostu przepis na babkę w paseczki czyli zebrę. Upiekłam ją w tortownicy z kominem o średnicy 24cm. Ciasto można upiec w zwykłej tortownicy o tej samej średnicy lub nieco mniejszej.
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- aromat waniliowy lub śmietankowy
- 1 szklanki wody gazowanej
- 2-3 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać partiami cukier, a potem żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
2. Następnie wlać olej i dowolny aromat, a na końcu wodę gazowaną. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej łyżkę mąki.
3. Blaszkę posmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą. Na przemian nakładać łyżką ciasto, raz ciemne raz jasne.
4. Piec w 180*C przez około 50 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
5. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. U mnie była polewa z białej czekolady.
Smacznego 🙂
Najpyszniejsza babka!
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką takich zeber.
OdpowiedzUsuńCzęsto robię zebrę, kiedy nie mam składników na bardziej finezyjne ciasto :D
OdpowiedzUsuńDokładnie. Składniki bardzo podstawowe, a każdy zajada się takimi ciastami 😉
Usuńświetna babeczka
OdpowiedzUsuń