Ryba na sposób japoński sprawdza się nie tylko nas wigilijnym stole czy w karnawale, ale również na różne rodzinne uroczystości i inne okazje.
Składniki:
- 600-700 g filetów z ryby (u mnie dorsz)
- 150 g papryki konserwowej
- 140 g ogórków konserwowych
- 2 cebule
- olej
- Ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko
- 120ml wody
- 1/2 szklanki mąki
- sól
- 2 łyżki oleju
- Zalewa do warzyw:
- 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki octu 10%
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
Sposób wykonania:
1. Filety z ryby rozmrozić i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać rózgą, w cieście maczać kawałki ryby i smażyć na rumiano na oleju.
2. Składniki na zalewę do warzyw połączyć w miseczce i odstawić.
3. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki. Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w niezbyt cienkie paski.
4. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę i całość dusić około 10-15 minut. Potem dodać ogórki i paprykę, wymieszać i dusić minutkę, a potem wlać zalewę do warzyw i całość zagotować, jak się zagotuje, dusić jeszcze minutę i zestawić z ognia.
5. Na półmisku ułożyć rybę usmażoną w cieście naleśnikowym, całość przykryć warzywami z zalewą. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Źródło: Ania gotuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!