4 maja 2021

Ryba po japońsku

 Ryba na sposób japoński sprawdza się nie tylko nas wigilijnym stole czy w karnawale, ale również na różne rodzinne uroczystości i inne okazje.

Składniki:

  • 600-700 g filetów z ryby (u mnie dorsz)
  • 150 g papryki konserwowej
  • 140 g ogórków konserwowych
  • 2 cebule
  • olej
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 120ml wody
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • Zalewa do warzyw:
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki octu 10%
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru

Sposób wykonania:

1. Filety z ryby rozmrozić i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać rózgą, w cieście maczać kawałki ryby i smażyć na rumiano na oleju.

2. Składniki na zalewę do warzyw połączyć w miseczce i odstawić.

3. Cebulę obrać, pokroić w półtalarki. Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w niezbyt cienkie paski.

4. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę i całość dusić około 10-15 minut. Potem dodać ogórki i paprykę, wymieszać i dusić minutkę, a potem wlać zalewę do warzyw i całość zagotować, jak się zagotuje, dusić jeszcze minutę i zestawić z ognia. 

5. Na półmisku ułożyć rybę usmażoną w cieście naleśnikowym, całość przykryć warzywami z zalewą. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Źródło: Ania gotuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!