Lubię takie domowe wypieki drożdżowe. Mam już bardzo podobny przepis na blogu, ale z większą ilością jajek oraz aromatycznymi dodatkami (KLIK).
Ta wersja będzie super, jeżeli lubicie kromkę takiej drożdżówki posmarować masłem, nutellą lub dżemem.
Składniki (blaszka 24x28cm lub większa):
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 250 ml mleka
- 100 g roztopionego masła / margaryny
- 1/2 łyżeczka soli
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania drożdżówki
Sposób wykonania:
1. Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru i dodać też 3-4 łyżki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i poczekać, aż drożdże zaczną pracować.
2. Następnie dodać pozostałe składniki, dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto będzie trochę klejące, ale powinno odrywać się od ręki. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (u mnie zajęło to jakieś 45 minut).
3. W międzyczasie przygotować sobie kruszonkę, wszystkie składniki rozetrzeć w palcach.
4. Jak już ciasto podrośnie, krótko wyrobić i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć i odstawić do podrośnięcia na 30 minut. Podrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180st. C (u mnie piekło się ok 50 minut).
Smacznego!!!
Źródło: Przepiśnik kuchenny
Z twarożkiem i dżemem poproszę <3!
OdpowiedzUsuńWyszła pyszna :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się :-)
Usuń