Już teraz warto przygotować domowy ekstrakt do świątecznych wypieków. Wykonanie ekstraktu jest bajecznie proste. W podobny sposób można zrobić ekstrakt cytrynowy.
Składniki:
- skórka z 1 dużej pomarańczy
- 125 ml wódki
- 125 ml wody
Sposób wykonania:
1. Skórkę wyszorować i wyparzyć. Usunąć dokładnie białą część (albedo). Dzięki temu ekstrakt nie będzie gorzki.
2. Skórkę drobno pokroić, wrzucić do słoika / butelki. Zalać wodą i wódką, zakręcić i wstrząsnąć. Schować do ciemnego suchego miejsca (tylko nie do lodówki).
3. Ekstrakt jest gotowy po tygodniu, ale pełny aromat uzyska dopiero po 2 miesiącach. Od czasu do czasu można nim wstrząsnąć. Może tak stać 1 rok.
Źródło: Moje wypieki
Idealny do świątecznych wypieków ;)
OdpowiedzUsuń