Polecam Wam na obiad pyszny makaron zapiekany z mięsem mielonym oraz sosem pomidorowym. Danie bardzo syte, więc takie jednogarnkowe ;-)
Składniki:
12 makaronowych gniazdek
300g mięsa mielonego
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
majeranek
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
2 puszki pomidorów krojonych
1/2 szklanki wody
1 cebula
3 ząbki czosnku
suszona lub świeża bazylia
sól, pieprz
słodka mielona papryka
ostra mielona papryka
2 łyżki śmietany 18%
olej do smażenia
tarty żółty ser
Sposób wykonania:
1. W naczyniu żaroodpornym ułożyć suche gniazdka makaronowe.
2. Mięso przygotować jak na pulpety: wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Zrobić 12 pulpetów, lekko je spłaszczyć i ułożyć na makaronowych gniazdkach.
3. Cebulę i czosnek posiekać, zrumienić na oleju. Dodać pomidory z puszki, wodę i przyprawy, całość dusić 10-15 minut. Po tym czasie śmietanę zahartować, wlać do sosu. Sos zblenderować, gorącym zalać klopsiki z makaronem. Sos powinien być rzadki, dzięki temu makaron dobrze zmięknie podczas pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec w 180 st.C przez 45-50 minut. 10 minut przed końcem klopsiki posypać tartym żółtym serem i zapiec już bez przykrycia.
Smacznego!!!
Źródło: Blog z apetytem
Takie pyszności wstawiasz, a ja na diecie... :(((
OdpowiedzUsuńOk tam,oj tam😉
UsuńA takiego przepisu jeszcze nie znamy. Świetnie wygląda i pewnie świetnie smakuje. My co prawda uwielbiamy pierogi i jesteśmy z Poznania. Ale połączenie gniazdek z mielonym to nowość i musimy spróbować.
OdpowiedzUsuń