Jak nie wiadomo, co zrobić na obiad, to pada na kurczaka. Jakaś nowa kombinacja przypraw lub ciekawa marynata i już mamy coś nowego. Tym razem była to przyprawa curry.
Składniki:
6 udek z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 łyżka curry
3 ząbki czosnku
4 gałązki świeżego tymianku
4 gałązki świeżego oregano
olej
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, wysuszyć, natrzeć przyprawą do kurczaka i curry. Schować do lodówki najlepiej na całą noc.
2. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać trochę oleju, posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem, na wierzch położyć gałązki świeżych ziół. Przykryć folią aluminiową lub pokrywą.
3. Piec w 200 st. C przez 60-70 minut. Pod koniec można zdjąć pokrywę/ folię, by mięso lekko się przyrumieniło.
Smacznego!!!
Super propozycja na obiad, pycha! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuń