Witajcie. Dziś prezentuję Wam przepis na szybkie małe co nieco :) Muffinki upieczone w kolorowych papilotkach dodadzą wiosennego nastroju :)
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
100 ml maślanki lub kefiru
80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
pół szklanki oleju rzepakowego
pół szklanki płatków owsianych (górskich)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)
Dodatkowo: płatki migdałowe lub wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać, odłożyć.
2. Suche składniki, czyli mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę połączyć w jednej misce. W drugiej misce połączyć mokre składniki, czyli jajko, maślankę, syrop ananasowy i olej.
3. Suche i mokre składniki wymieszać razem widelcem tylko do momentu połączenia się składników, na koniec wmieszać pokrojone w kosteczkę ananasy.
4. Ciasto przełożyć do papilotek do ich 2/3 wysokości, wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
5. Piec w 180 st.C przez 25-30 minut.
Smacznego!!!
Źródło:Moje wypieki
Alepysznosci
OdpowiedzUsuńNaprawdę fajny, szybki przepis. A muffinki... wyszły extra. Jedną zbieram, bo mi język ucieknie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy muffinki, też u mnie często goszczą na stole :)
OdpowiedzUsuń