15 marca 2018

Babka cytrynowa na oleju

Witam. Tak już z myślą o zbliżających się świętach wypróbowałam przepis na taką babkę. Wyszła naprawdę pyszna - puszysta, mięciutka i aromatyczna. I do tego szybka i bezproblemowa :) Polecam!


Składniki:

5 jajek
2/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
skórka otarta z połowy cytryny
sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Jajka ubić z cukrami na puch.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubitej masy jajecznej i miksować na najmniejszych obrotach. Cienką strużką wlać olej i zmiksować całość. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać.
4. Formę na babkę posmarować olejem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec w 180 st.C przez 40 minut - do suchego patyczka.
5. Babkę można polukrować, polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Piekłam babkę pomarańczową, czas na cytrynową. Twoja babka, taka puszysta, żółciutka jak słońce, kusi swoim wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!