Witajcie. Piekłam to ciasto na Boże Narodzenie. Jest smaczne, biszkoptowe, z masą serową, biszkopcikami, brzoskwiniami i galaretką. Jednego psikusa sprawił mi tylko kisiel wiśniowy, który zamiast dać ciastu kolor czerwony - dał niebieskawy ;) Ciasto warte powtórzenia, bo naprawdę jest pyszne.
Składniki (blaszka 26x34cm):
Biszkopt ciemny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Biszkopt jasny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt czerwony:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej - nawet odrobinę mniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czerwony kisiel
Masa serowa:
50 dag serka homogenizowanego śmietankowego lub waniliowego
1 opakowanie galaretki cytrynowej
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
2 galaretki pomarańczowe
1 puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania:
1. W osobnych miskach ubić ciasta na biszkopty.
2. Gotowe ciasta nakładać na przemian łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec w 180 st.C przez 30-40 minut - do suchego patyczka. Całkowicie wystudzić.
3. Zrobić masę serową - galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku. Tężącą galaretkę połączyć z serkiem i dokładnie wymieszać.
4. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Wyłożyć 1/4 masy. ułożyć okrągłe biszkopty. Wyłożyć połowę masy. Przykryć biszkoptem. Wierzch posmarować pozostałą masą. Na cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać pomarańczową tężącą galaretką.
5. Ciasto schłodzić. Okrągłe biszkopty pod wpływem masy serowej będą mięciutkie.
Smacznego!!!
Źródło: Ciasta Siostry Anastazji
Bardzo ciekawe ciasto Aniu
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie to ciacho! Szkoda, że na zdjęciu nie widać czerwonego biszkoptu.
OdpowiedzUsuń:) napisałam, dlaczego go nie widać :)
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń