Pyszna soczysta surówka do obiadu! Do tego zdrowa i pełna witamin :) Zapytacie po co olej w surówce? Marchewka ma dużo witaminy A (karoten), a ta jest razem z witaminami D, E i K
rozpuszczalna w tłuszczach. Jest wtedy łatwo przyswajana przez organizm. A więc do dzieła :)
Składniki:
4 nieduże marchewki
1 małe jabłko
garść suszonej żurawiny
sok z połówki cytryny - ewentualnie mniej lub więcej - zależy kto ile lubi
1 łyżeczka miodu - można zastąpić cukrem
szczypta soli
odrobina oleju
Sposób przygotowania:
1. Obrane marchewki i jabłko zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Dodać żurawinę, sok z cytryny, szczyptę soli, odrobinę oleju i miód.
2. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do przegryzienia się smaków.
3. Surówka smakuje równie dobrze następnego dnia.
Smacznego!!!
Bardzo dobra surówka. Smakowicie wygląda. Ja też dodaję olej, albo oliwę do takich surówek:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja. Prosta i zapewne smaczna surówka. Wypróbuję ją :)
OdpowiedzUsuń