Składniki:
1200 g ziemniaków (waga po obraniu)
ok 1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu gorące ziemniaki rozgnieść w prasce.
2. Ziemniaki ostudzić, przełożyć na stolnice. Dodać mąkę, jajko i sól, zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką.
3. Z ciasta uformować wałek, oprószyć mąką, ostrym nożem odcinać kopytka. Gotować w osolonym wrzątku do momentu aż wypłyną na wierzch - ok 3-4 minut, delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wyjąć kluski łyżką cedzakową, podawać od razu lub przelać zimną wodą i przełożyć na tackę posmarowaną olejem, by się nie posklejały.
4. Podawać z ulubionymi dodatkami. Poniżej moja propozycja podania - z sosem z leśnych grzybów ;-)
Smacznego!!!
Pyszne, zrobię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Kiedy tylko mam ochotę, zawsze robię. Pysznie smakują z różnymi sosami i nigdy się nie nudzą :) Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuń