22 czerwca 2017

Sałata z warzywami I

W sezonie mogę jeść sałatę na okrągło. Dziś przedstawiam jedną z wersji na sałatę z warzywami, która będzie w sam raz do obiadu lub na kolację.


Składniki:

1 mała sałata masłowa
garść pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebulka
1 ogórek gruntowy
siekany koperek

Dressing:
1/5 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka przyprawy do sałatek
świeżo zmielony pieprz
odrobina cukru lub miodu
1/2 łyżeczki octu z białego wina

Sposób wykonania:

1. Warzywa umyć, ogórki obrać ze skórki.
2. Sałatę podzielić na mniejsze części, pomidorki przepołowić, cebulkę posiekać w półtalarki, a ogórka w plasterki.
3. Składniki dressingu przełożyć do małego słoiczka, zakręcić zakrętkę i energicznie potrząsać do połączenia się składników.
4. Do warzyw dodać dressing i siekany młody koperek, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Aniu, samo zdrowie. Takie sałatki powinny być w codziennym menu. Pysznie wygląda Twoja sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojj, ja też tak mam. Pyszna sałatka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda ta sałatka. Mega apetyczna i pożywna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!