8 czerwca 2017

Ryż z mięsem, serem i pieczarkami

Jeśli lubicie gołąbki, to z pewnością posmakuje Wam ten ryż. Smakiem przypomina właśnie farsz na gołąbki. Do takiego risotto wystarczy sałatka, ewentualnie jakiś sos np. pieczarkowy lub pomidorowy i obiad gotowy :)


Składniki:

500 g mięsa mielonego (łopatka lub szynka)
1 szklanka suchego ryżu
1 duża cebula
6-7 pieczarek
garść tartego żółtego sera
sól, pieprz
majeranek

Sposób wykonania:

1. Ryż zalać 2 szklankami wody, gotować do miękkości, w razie potrzeby uzupełnić wodę. Można też najpierw do rondla dodać trochę oleju, wsypać ryż i chwilę smażyć i mieszać, następnie dodać gorącą wodę, trochę soli i gotować do miękkości, aż płyn zostanie wchłonięty. Wtedy ryż będzie bardziej sypki.
2. Mięso obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni.
3. Na patelnię dodać posiekaną cebulkę, zrumienić na łyżce oleju. Gotową cebulę przełożyć do mięsa.
4. Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce, również podsmażyć na oleju do momentu, aż wyparuje z nich woda.
5. Ryż, mięso, pieczarki i cebulę wymieszać, dodać ser żółty, majeranek i doprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Podawać z sałatką, najlepiej ze świeżych warzyw.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Super przepis, właśnie uwielbiam gołąbki i to też wygląda naprawdę apetycznie. Dziękuje bardzo

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto wykorzystać resztki ryżu z obiadu na takie danie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!