Składniki:
Ciasto jasne:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 całe jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Krem:
1 i 2/3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy / śmietankowy
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka miękkiej margaryny
Galaretka:
2 galaretki (u mnie wiśniowe)
2 łyżki cukru
1/2 litra wody
Napar kawowy:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka cukru
1 szklanka wody (można dodać alkoholu amaretto)
+ okrągłe biszkopty
+ polewa
Sposób wykonania:
1. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet, olej, proszek i mąkę.
2. Ciasto ciemne: żółtka i cale jajka utrzeć z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao.
3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie zamieszać widelcem. Piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
4. Krem: Szklankę mleka zagotować z cukrami, a resztę mleka wymieszać z budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.
5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia.
6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić.
7. Przełożyć ciasto (od dołu)
1 blat ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty)
połowa kremu
okrągłe biszkopty nasączone w naparze kawowym
tężąca galaretka (odstawić całość do stężenia, a potem kładziemy pozostałe warstwy)
reszta kremu
blat ciasta
dowolna polewa (u mnie kakaowa)
8. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!!!
zawsze mnie zachwyca i smakiem i wyglądem, cudo ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda i zapewne jest bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/
Piękne ciasto. Planuję zrobić je w formie tortu. Proszę mi powiedzieć, czym mogę zastąpić napar kawowy, bo moje dzieci nie lubią posmaku kawy w ciastach?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Kasia
Zastąpiłabym napar kawowy mocnym naparem z herbaty z odrobiną cukru :)
Usuńrewelacyjnie się prezentuje nic tylko siadać i wcinać:)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam to ciasto, jest naprawdę pyszne
OdpowiedzUsuńTo ciasto znam już od dawna, smakuje mojej rodzinie i piekę go na większe uroczystości.
OdpowiedzUsuńPolecam, choć nie wiem, dlaczego, ale zawsze uważam, że jest w nim za mało masy.
Masy jest wystarczająco jak na nasz gust. Nie lubimy zbyt masiastych ciast... Kwestia smaku :)
UsuńFenomenalnie wygląda! Muszę je zrobić!:) A tymczasem porywam kawałek:)
OdpowiedzUsuńInteresujaca nazwa... Ciekawe, skad sie wziela?
OdpowiedzUsuń:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w mamowej akcji na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Nie mam pojęcia skąd ta nazwa - jedno jest pewne - ciasto jest rewelacyjne!
UsuńPracochłonne , ale wspaniałe!!
OdpowiedzUsuńa ja właśnie dosłownie przed chwilą przepisałam je ale z innej strony... i tak patrzę, że są w nim małe różnice i nie wiem teraz na który przepis patrzeć... :/
OdpowiedzUsuńDecyzja należy do Ciebie :)
Usuńrewelacja! ciasto urzekło mnie wyglądem no i zrobiłam:) smakuje jeszcze lepiej jak wygląda! Polecam:)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Cieszę się, że ciasto smakuje. Zapraszam ze zdjęciem do Galerii Czytelników :)
UsuńPozdrawiam
Ciasto wygladą obłędnie napewno tak samo smakuje . Będzie na moim stole przy najblizszej okazji.
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto pięknie wygląda i obłednie smakuje.Aniu twój blog jest rewelacyjny już nie raz z niego korzystałam.Pozdrawaiam z Kielc :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco pozdrawiam!
UsuńSuper.pracy dużo ale efekt zaskakuje��
OdpowiedzUsuńDla mnie białe ciasto jest za twarde i suche
OdpowiedzUsuńJa nasączam lekko biszkopty zimnym naparem z herbaty (jak w punkcie 7)
Usuńłłłłłe masa zważona 2 razy.....
OdpowiedzUsuńCóż, nawet najlepszym się zdarza. To z pewnością nie wina przepisu, ale brak umiejętności lub pośpiech w przygotowaniu najzwyklejszej masy budyniowej...
UsuńTeresa: Ciasto pyszne, robiłam jeż parę razy. Nie daję polewy(raz dałam)bo psuje smak i zakrywa przepiękny wzór, który powstaje po zamieszaniu widelcem. Galaretkę daję cytrynową, bo wygląda apetyczniej niż czerwona (czasami widywałam też zieloną. Ogólnie PYCHA, gorąco polecam.
OdpowiedzUsuńDzięki, pozdrawiam!
Usuńciasto rewelacja.
OdpowiedzUsuńDo masy budyniowej lepiej dodać masło.Ja zawsze wkładam kawałki masła do gorącego budyniu i energicznie mieszam łyżką nigdy się nie waży i jest super szybko.
Prosze o pomoc ! Dlaczego podczas pieczenia robia mi sie warstwy ???pomiedzy gorna I dolna czescia ciasta robi sie pusto ! Jakby ciasto sie napompowalo. Po upieczeniu gora sie zapada zasycha I odpada od reszty ciasta. Wyglada to tak jakby biale ciasto za szybko roslo. Co robic ?!
OdpowiedzUsuńWitam, absolutnie nie mam pojęcia dlaczego ciasto Ci się rozwarstwia... Piekłam je wiele razy i jeszcze nic podobnego mi się nie przytrafiło. Nic tu nie doradzę, bo i sama nigdy tego problemu nie miałam.
UsuńCzy kolejnosc dodawania skladnikow jest dowolna?
OdpowiedzUsuńTzn których składników? Jeśli chodzi o wykładanie na przemian ciasta ciemnego i jasnego na blachę to kolejność dowolna, a reszta jest wyjaśniona w opisie przygotowania.
Usuńwłaśnie piekę mam nadzieję że wyjdzie
OdpowiedzUsuńNie przepadam za tą masą, dlatego zastapie ją ubitą śmietaną, myślę, że będzie pyszne ��
OdpowiedzUsuńWitam. Czy na przemian to znaczy, ze piwrwsze dajemy jasne ciasto a pozniej ciemne na nie wylewamy. Czy mozna dawac kupkami raz iale obok ciemne i tak na zmiane?
OdpowiedzUsuńTa druga opcja czyli lyzka dajemy obok siebie raz ciemne a raz jasne ciasto.
UsuńŚwietne ciacho i bardzooo wysokie.
OdpowiedzUsuń