4 września 2012

Risotto z papryką

Pyszne risotto! Do jego przygotowania możemy użyć również kolorowych papryk. Miałam tylko czerwoną więc takie zrobiłam. Przepis pochodzi z blogu Margarytki. Podałam risotto jako dodatek do obiadu, jeśli ktoś chce zjeść takie risotto jako samodzielne danie to odsyłam do źródła.


Składniki:

4 czubate łyżki ryżu
1 szklanka pokrojonej w drobną kostkę papryki
1 cebula
1 łyżka masła
ok. 1,5 szklanki bulionu (np. z kostki)
pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na maśle, ale jej nie przypalić. Powinna pozostać jasna.
2. Do cebuli dodać suchy ryż i smażyć chwilę, aż ryż zrobi się szklisty. Następnie dodać paprykę i część bulionu. Całość dusić na małym ogniu.
3. Kiedy ryż wchłonie płyn, to dolewamy, i tak do końca, aż ryż będzie miękki.
4. Pod koniec doprawić pieprzem.

Smacznego!!!

Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki


5 komentarzy:

  1. Lubie risotto i lubie paprykę, więc to cos w sam raz dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity pomysł. Opiekuję się właśnie starszą osobą i myślę, że to może być świetne dla niej danie, tylko skórkę z papryki muszę zdjąć;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!