Pyszny pomysł na drób w sosie znaleziony na portalu Moje gotowanie. Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki:
4 podudzia lub 2 udka z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
Na sos:
1 cebula
20 dag pieczarek
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
śmietana
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
1. Umyty drób obsypać papryką, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Odstawić na minimum 15 minut. Następnie obsmażyć mięso na patelni.
2. Cebulę posiekać, zeszklić w rondelku na oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić chwilę.
3. Do rondelka wlać 1,5 szklanki wody, dodać też marchewkę startą na tarce jarzynowej.
4. Do sosu dodać mięso, czosnek i kostkę rosołową. Wszystko gotować, aż mięso będzie miękkie.
5. Śmietanę (2-3 łyżki), wymieszać z mąką i odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu. Zagotować.
Smacznego!!
Źródło: Moje gotowanie
Taki inny pomysł na kurczaka!
OdpowiedzUsuńŚwietny:)
Sos rozmaitości! Co za pomysłowa nazwa! podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się, nazwa niezwykle pomysłowa;) a sos z całą pewnością pyszny:)
OdpowiedzUsuń