Składniki:
gruszki (nie do końca dojrzałe i twarde)
cukier
woda
goździki
ziarenka kolendry
Sposób przygotowania:
1. Gruszki obieramy, płuczemy.
2. Układamy owoce w czystych słoikach.
3. Gotujemy wodę z cukrem - ilość wedle uznania. Osobiście nie dodaję zbyt dużo cukru, żeby to nie był syrop tylko lekka słodka zalewa.
4. Do słoików dodajemy kilka goździków i ziarenek kolendry.
5. Gorącą zalewą zalewamy owoce, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut.
Smacznego!
Pamiętam takie gruszki z dzieciństwa, moja babcia robiła, pycha :-)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze z zeszłego roku,nieco inaczej zrobione ale też pycha !!!!!
OdpowiedzUsuńsproboje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńOrientacyjnie jaka ilość wody na kilogram gruszek?
OdpowiedzUsuńNiecałe 0,5 litra wody na 1 kg owoców. Zależy ile włożysz gruszek do słoika i ile jest między nimi wolnej przestrzeni.
UsuńDziękuje bardzo:) Jestem początkującą gospodynią i każda taka rada jest dla mnie cenna. Ciężko mi coś zrobić "na oko". Do tej pory uważałam że robienie przetworów jest trudne ale dzięki Twojemu blogowi zmieniłam zdanie:) I od lipca zacznę wcielać w życie Twoje przepisy:))
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło!
UsuńPozdrawiam serdecznie i zachęcam do korzystania z przepisów :)
ja zalewę odcedzam bo od gożdików gruszki po pewnym czasie robią się sine
OdpowiedzUsuńBiorę się do roboty.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam!
Usuń