24 sierpnia 2011

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki:

2 małe młode cukinie 
40 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
zioła prowansalskie
słodka papryka mielona
1 surowe jajko
kilka plasterków żółtego sera
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Cukinie dobrze myjemy, odkrawamy końcówki, przekrawamy na pół. Wydrążamy łyżeczką środki, które potem delikatnie siekamy.Można też po wydrążeniu środków lekko oprószyć solą cukinię - łódeczki.
2. Na gorącym oleju podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso dobrze się usmaży. Następnie wsypujemy siekany miąższ z cukinii. Dodajemy pozostałe składniki (poza jajkiem) i chwilę podsmażamy. Lekko studzimy masę mięsną, a potem wbijamy surowe jajo i dokładnie mieszamy.
3. Farszem napełniamy wcześniej wydrążone łódeczki z cukinii. Można przed nałożeniem lekko posolić łódki cukiniowe, szczególnie te z kupnej cukinii, by nie zgorzkniały. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180° C.  10 minut przed zakończeniem pieczenia układamy na łódeczkach plasterki żółtego sera, aby się roztopił. 

SMACZNEGO :)

Przepis dodaję do akcji  "Faszerowany zawrót głowy".

35 komentarzy:

  1. przepis na 5 z plusem :):) palce lizać :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że danie się udało :) Zachęcam do wykorzystania innych przepisów i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pyszne danie. Szukałem czegoś z cukinią i to bardzo mi się spodobało. Wczoraj zrobiłem i wyszło bombowo. Dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie, że smakowało. Ja wczoraj robiłam cukinię z farszem z kurczaka i warzyw, też było bardzo dobre :)

      Usuń
  3. pysznosci , robie juz 2 raz :) super blog, super przepisy, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę z tego powodu :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. to może ja tez spróbuję czegoś nowego

      Usuń
  4. Pyszne, dzięki za przepis. Mój luby jadł aż mu się uszy trzęsły :)
    Mircia

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis. Dziś było na obiadek. Mąż pochwalił :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Aniu, mam pytanie co do zapiekania w naczyniu (jestem facetem, więc takie pytanie :) ) - czy naczynie przykrywasz czy na odkrytym.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Cukiniowe łódki zapiekamy bez pokrywy :)
      Pozdrawiam i życzę smacznego!!!

      Usuń
  7. Właśnie robię cukinie, ciekawe jak wyjdą:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie cukinia wstawiona do piekarnika z tego przepisu. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj robiłam. Wyszła pyszna. Zaostrzylam ja lekko ale mój stwierdził, że dobre ale mogłoby być ostrzejsze ;-)
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam :-) czy wielkość cukinii ma znaczenie? Dostałam trzy dosyć spore i nie wiem czy się nadają.

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam. Moje cukinie nie były za duże - widać, że mieszczą się na talerzu. Jeśli są naprawdę wielkie to nie wiem jak wyjdzie... Nigdy nie robiłam z dużych cukinii.

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam dzisiaj na obiad i wyszły przepyszne. Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam, W.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, czy piekarnik trzeba wcześniej nagrzać?

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam
    Czy moge do tej cukini podac gotowane ziemniaki czy lepiej pieczone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nigdy nie podawałam ziemniaków do tej cukinii, ale wydaje mi się, ze bardziej pasowałyby tu pieczone.

      Usuń
  15. Właśnie skończyliśmy obiad i powiem PYCHHHHHA, smakowało nawet mojemu bardzo wybrednemu synowi, zapraszam do mnie, co prawda nie jest to kuchnia ale zawsze można popatrzeć ;)http://koralikowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Cukinia w piekarniku;) Czekamy na efekt końcowy :))

    OdpowiedzUsuń
  17. glupie pytanie - cukinie zjadamy czy traktujemy jako miseczki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, rzeczywiście jedno z ciekawszych :)
      Zajadamy oczywiście :))

      Usuń
  18. głupie pytanie ale ta skórke od cukini też się je :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, powinny być to nieduże młode cukinie - wtedy ich skórka jest miękka no i smaczniejsza niż ta u dorodnej cukinii :)

      Usuń
  19. Super przepis, prosty i szybki. Cukinie wyszły genialnie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam na cukinię z mięsem to kilka raz a naprawdę bardzo dobra na smakuję.Jestem cieszy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!