Składniki:
2 małe młode cukinie
40 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
zioła prowansalskie
słodka papryka mielona
1 surowe jajko
kilka plasterków żółtego sera
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
1. Cukinie dobrze myjemy, odkrawamy końcówki, przekrawamy na pół. Wydrążamy łyżeczką środki, które potem delikatnie siekamy.Można też po wydrążeniu środków lekko oprószyć solą cukinię - łódeczki.
2. Na gorącym oleju podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso dobrze się usmaży. Następnie wsypujemy siekany miąższ z cukinii. Dodajemy pozostałe składniki (poza jajkiem) i chwilę podsmażamy. Lekko studzimy masę mięsną, a potem wbijamy surowe jajo i dokładnie mieszamy.
3. Farszem napełniamy wcześniej wydrążone łódeczki z cukinii. Można przed nałożeniem lekko posolić łódki cukiniowe, szczególnie te z kupnej cukinii, by nie zgorzkniały. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180° C. 10 minut przed zakończeniem pieczenia układamy na łódeczkach plasterki żółtego sera, aby się roztopił.
przepis na 5 z plusem :):) palce lizać :):)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że danie się udało :) Zachęcam do wykorzystania innych przepisów i pozdrawiam :)
UsuńPyszne danie. Szukałem czegoś z cukinią i to bardzo mi się spodobało. Wczoraj zrobiłem i wyszło bombowo. Dziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuńTo świetnie, że smakowało. Ja wczoraj robiłam cukinię z farszem z kurczaka i warzyw, też było bardzo dobre :)
Usuńpysznosci , robie juz 2 raz :) super blog, super przepisy, dzięki!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę z tego powodu :) Pozdrawiam serdecznie!
Usuńto może ja tez spróbuję czegoś nowego
UsuńPyszne, dzięki za przepis. Mój luby jadł aż mu się uszy trzęsły :)
OdpowiedzUsuńMircia
Haha, dzieki i pozdrawiam!
UsuńSuper przepis. Dziś było na obiadek. Mąż pochwalił :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało! Pozdrawiam!
UsuńWitaj Aniu, mam pytanie co do zapiekania w naczyniu (jestem facetem, więc takie pytanie :) ) - czy naczynie przykrywasz czy na odkrytym.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Witam. Cukiniowe łódki zapiekamy bez pokrywy :)
UsuńPozdrawiam i życzę smacznego!!!
Właśnie robię cukinie, ciekawe jak wyjdą:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie cukinia wstawiona do piekarnika z tego przepisu. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam. Wyszła pyszna. Zaostrzylam ja lekko ale mój stwierdził, że dobre ale mogłoby być ostrzejsze ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Cieszę się, że smakowało :)
UsuńPozdrowienia!
Witam :-) czy wielkość cukinii ma znaczenie? Dostałam trzy dosyć spore i nie wiem czy się nadają.
OdpowiedzUsuńWitam. Moje cukinie nie były za duże - widać, że mieszczą się na talerzu. Jeśli są naprawdę wielkie to nie wiem jak wyjdzie... Nigdy nie robiłam z dużych cukinii.
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj na obiad i wyszły przepyszne. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, W.
Proszę, cieszę się, że smakowały. Pozdrawiam!
UsuńWitam, czy piekarnik trzeba wcześniej nagrzać?
OdpowiedzUsuńTak, piekarnik powinien być nagrzany.
UsuńPozdrawiam :)
Witam
OdpowiedzUsuńCzy moge do tej cukini podac gotowane ziemniaki czy lepiej pieczone?
Witam, nigdy nie podawałam ziemniaków do tej cukinii, ale wydaje mi się, ze bardziej pasowałyby tu pieczone.
UsuńWłaśnie skończyliśmy obiad i powiem PYCHHHHHA, smakowało nawet mojemu bardzo wybrednemu synowi, zapraszam do mnie, co prawda nie jest to kuchnia ale zawsze można popatrzeć ;)http://koralikowanie.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńCukinia w piekarniku;) Czekamy na efekt końcowy :))
OdpowiedzUsuńglupie pytanie - cukinie zjadamy czy traktujemy jako miseczki? :)
OdpowiedzUsuńHaha, rzeczywiście jedno z ciekawszych :)
UsuńZajadamy oczywiście :))
głupie pytanie ale ta skórke od cukini też się je :)
OdpowiedzUsuńTak, powinny być to nieduże młode cukinie - wtedy ich skórka jest miękka no i smaczniejsza niż ta u dorodnej cukinii :)
UsuńSuper przepis, prosty i szybki. Cukinie wyszły genialnie.
OdpowiedzUsuńDzieki za komentarz i pozdrawiam!
UsuńRobiłam na cukinię z mięsem to kilka raz a naprawdę bardzo dobra na smakuję.Jestem cieszy.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń