Jemy bardzo dużo jajek w przeróżnej postaci, na miękko, półmiękko, twardo, jajecznicę, sadzone... Dziś opowiem wam jak robię jajka na półmiękko, tak, by po przekrojeniu, nie wylewały się, ale by żółtko było ciągle mięciutkie i lekko płynne.
Składniki:
- jajka
Sposób przygotowania:
1. Jajka należy ogrzać do temperatury pokojowej. Wystarczy, że włożymy je na chwilę do miseczki z ciepłą wodą.
2. Wodę zagotowujemy z dodatkiem soli. Ostrożnie na łyżce wkładamy jajka.
3. Gotujemy 6 minut.
4. Po tym czasie wyjmujemy, chłodzimy w zimnej, a najlepiej lodowatej wodzie i ostrożnie obieramy.
5. Kroimy na pół. Posypujemy solą i pieprzem.
Przepychota! Uwielbiam!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!