Strony

19 lipca 2025

Jajka na półmiękko

 Jemy bardzo dużo jajek w przeróżnej postaci, na miękko, półmiękko, twardo, jajecznicę, sadzone... Dziś opowiem wam jak robię jajka na półmiękko, tak, by po przekrojeniu, nie wylewały się, ale by żółtko było ciągle mięciutkie i lekko płynne. 

Składniki

  • jajka

Sposób przygotowania: 

1. Jajka należy ogrzać do temperatury pokojowej. Wystarczy, że włożymy je na chwilę do miseczki z ciepłą wodą. 

2. Wodę zagotowujemy z dodatkiem soli. Ostrożnie na łyżce wkładamy jajka. 

3. Gotujemy 6 minut. 

4. Po tym czasie wyjmujemy, chłodzimy w zimnej, a najlepiej lodowatej wodzie i ostrożnie obieramy. 

5. Kroimy na pół. Posypujemy solą i pieprzem. 

Przepychota! Uwielbiam! 

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!