14 czerwca 2022

Sernik z truskawkami i galaretką

 Czerwiec jest na blogu zazwyczaj bardzo truskawkowy. W tym roku również. To nie ostatni przepis z tymi owocami, który Wam jeszcze pokażę 😊🍓

Dziś sernik, ulubione ciasto mojego syna, ale wzbogacone sezonowymi truskawkami i galaretką. Pyszności!

Składniki (blaszka 36x24cm):

  • opakowanie okrągłych biszkoptów lub herbatników - u mnie te pierwsze
  • 1 kg sera białego - dobrej jakości z wiaderka
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy lub aromat waniliowy
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mleka
  • ok 400 g świeżych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • ok 500ml wrzątku

Sposób przygotowania:

1. Ser i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Masło rozpuścić i wystudzić. 

3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie ułożyć biszkopty lub herbatniki.

4. W misce umieścić ser, żółtka, cukier, aromat, mleko, mąki i proszek budyniowy. Całość zmiksować. Dodać ostudzone rozpuszczone masło i wymieszać. 

5. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.

6. Ciasto wylać na biszkopty, piec w 170 st.C przez 60 minut. Wystudzić, najlepiej w piekarniku.

7. Galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić i włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu sernika. Zalać tężącą galaretką, całość schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!

Źródło: blog, Z Majeczką w kuchni...


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!