Czerwiec jest na blogu zazwyczaj bardzo truskawkowy. W tym roku również. To nie ostatni przepis z tymi owocami, który Wam jeszcze pokażę 😊🍓
Dziś sernik, ulubione ciasto mojego syna, ale wzbogacone sezonowymi truskawkami i galaretką. Pyszności!
Składniki (blaszka 36x24cm):
- opakowanie okrągłych biszkoptów lub herbatników - u mnie te pierwsze
- 1 kg sera białego - dobrej jakości z wiaderka
- 200 g masła
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy lub aromat waniliowy
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mleka
- ok 400 g świeżych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- ok 500ml wrzątku
Sposób przygotowania:
1. Ser i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Masło rozpuścić i wystudzić.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie ułożyć biszkopty lub herbatniki.
4. W misce umieścić ser, żółtka, cukier, aromat, mleko, mąki i proszek budyniowy. Całość zmiksować. Dodać ostudzone rozpuszczone masło i wymieszać.
5. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.
6. Ciasto wylać na biszkopty, piec w 170 st.C przez 60 minut. Wystudzić, najlepiej w piekarniku.
7. Galaretki rozpuścić we wrzątku, ostudzić i włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu sernika. Zalać tężącą galaretką, całość schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Źródło: blog, Z Majeczką w kuchni...
Ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuń