Pyszne kotleciki rybno-jajeczne będą idealne i na ciepło i na zimno. Kto jeszcze takich nie robił, to serdecznie polecam.
Składniki:
- 500 g filetów z ryby morskiej
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mrożoną rybę należy wcześniej odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie drobno pokroić w kosteczkę.
2. Cebulę posiekać, ugotowane jajka pokroić w kostkę. Rybę, ugotowane jajka, surowe jajko, cebulę wymieszać. Dodać mąkę i bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.3. Masę przełożyć do lodówki na około 30 minut. Dzięki temu stężeje i łatwiej będzie formować kotleciki.
4. Z masy formować kotleciki, spłaszczyć je i obtoczyć je w bułce tartej.
5. Smażyć na oleju na złoto z obu stron.
6. Podawać wedle uznania.
Smacznego!!!
Źródło: kulinarnapolska.org
Super kotleciki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ♥️
UsuńKotleciki jajeczne robiłam ale jajeczne z rybą jeszcze nie. Warte wypróbowania. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJajko gotowane i rybka,cóż za pomysłowośc:) obiadem do syta!:)
OdpowiedzUsuń