8 kwietnia 2022

Kotleciki rybno - jajeczne

Pyszne kotleciki rybno-jajeczne będą idealne i na ciepło i na zimno. Kto jeszcze takich nie robił, to serdecznie polecam.

Składniki:

  • 500 g filetów z ryby morskiej
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mrożoną rybę należy wcześniej odmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie drobno pokroić w kosteczkę.

2. Cebulę posiekać, ugotowane jajka pokroić w kostkę. Rybę, ugotowane jajka, surowe jajko, cebulę wymieszać. Dodać mąkę i bułkę tartą oraz doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

3. Masę przełożyć do lodówki na około 30 minut. Dzięki temu stężeje i łatwiej będzie formować kotleciki.

4. Z masy formować kotleciki, spłaszczyć je i obtoczyć je w bułce tartej. 

5. Smażyć na oleju na złoto z obu stron. 

6. Podawać wedle uznania.

Smacznego!!!

Źródło: kulinarnapolska.org


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!