Na swoje urodziny zrobiłam taki właśnie tort. Wyszedł fajnie - pysznie i nie za słodko.
Składniki (tortownica o średnicy 24cm):
Biszkopt orzechowy:
5 jajek
1 i 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
5 niedużych jabłek odmiany szara reneta
3 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
siekane orzechy do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Zrobić biszkopt orzechowy. Ubić białka, potem dodać cukier i 
żółtka, następnie orzechy i wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z 
proszkiem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez ok 25-30 minut - do 
suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić na dwa blaty.
2. 
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Wraz z cukrem i wodą przełożyć na 
patelnię, chwilę dusić, aby część jabłek się rozpadła, a część pozostała
 w kawałeczkach. Zdjąć z ognia. Do gotowych jabłek dodać żelatynę 
rozpuszczoną w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać. Jabłka przełożyć na 1
 blat orzechowy, wyrównać i odstawić do lekkiego stężenia.
3. 
Żelatynę do masy śmietanowej rozpuścić w wodzie i lekko ochłodzić. 
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, po czym dodać rozpuszczoną 
żelatynę i wymieszać.
4. Większą część masy wyłożyć na jabłka, 
przykryć drugim blatem orzechowym. Resztą masy śmietanowej udekorować 
tort. Wierzch posypać siekanymi orzechami włoskimi.
Tort schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
Inspiracja: najsmaczniejsze.pl





 
Mmm wygląda przepysznie! Na pewno też tak smakuje :) Dzięki za przepis, na pewno chętnie z niego skorzystam i wypróbuję zrobić takie ciasto w domu
OdpowiedzUsuń