Witajcie. Dziś zapraszam Was po nowy pomysł na paprykę konserwową. Wyszła przepyszna, słodka, delikatna, a zarazem aromatyczna. Robiłam ją jakiś miesiąc temu, a wczoraj była degustacja. Po prostu przepyszna. Bardzo Wam polecam!
Składniki:
1,5 kg papryki czerwonej - przed czyszczeniem
Do każdego słoika należy przygotować:
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki gorczycy
2-3 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu czarnego
kawałek korzenia chrzanu
Marynata:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
1. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Do każdego wyparzonego słoika włożyć korzeń chrzanu, ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, pieprz i włożyć paprykę.
2. Składniki zalewy zagotować, gorącą zalewą zalać słoiki, mocno zakręcić. Słoiki pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania.
3. Robiłam paprykę z podwójnej porcji. Wyszło mi 13 słoików różnej wielkości.
Smacznego!!!
Dla mnie to nowość.
OdpowiedzUsuńBasiu, polecam Ci tak przyrzadzona papryke. Jest naprawde pyszna!
UsuńDziękuję za przypomnienie,ja daje więcej miodu(gryczany) i łyżkę oleju na jeden słoik. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper na słodko
OdpowiedzUsuńTak robię korniszony z miodem, listkiem mięty,plasterkiem imbiru
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam...i wyszło pysznie:)
OdpowiedzUsuńTo super🙂
UsuńAniu chyba się skuszę, bo chodzi za mną bardzo coś innego z papryką. Te 13 słoiczków wyszło z 3 kg papryki i podwojonej reszty z przepisu?
OdpowiedzUsuńTak, z podwójnej porcji i papryki i zalewy.
UsuńAniu wyszły bomba, nadmiar zalewy zrobiłam kombinację czerwonej kapustki i papryki, zainspirowana Twoim innym przepisem na biała kapustę z papryką. Wyszło też ekstra, mój niejadek sałatkowy zachwycony ;)
Usuń