Dziś coś z kuchni sezonowej z racji tego, że od jakiegoś czasu można już dostać świeżą cukinię.
Składniki:
800 g młodej cukinii
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g sera typu feta
1 por
3 łyżki mleka
4 jajka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
siekany koperek
Sposób wykonywania:
1. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Dodać troszkę soli, wymieszać i odstawić na ok 1 godzinę, aby puściła sok.
2. Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć, pora pokroić w półtalarki. Razem podsmażyć na łyżce oleju. Patelnię zdjąć z palnika, dodać pokruszoną fetę i koperek, całość zamieszać.
3. Cukinię mocno odcisnąć z nadmiaru soku.
4. Wszystkie składniki wymieszać: odciśniętą cukinię, roztrzepane jajka, ser z porem, cebulą i czosnkiem, dodać 2-3 łyżki mleka, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
5. Masę przełożyć do żaroodpornego naczynia natłuszczonego i obsypanego bułką tartą. Piec 50-60 minut w 180st.C (aż powierzchnia się zetnie i lekko przyrumieni). Po upieczeniu odczekać jeszcze 15 minut, aż się lekko przestudzi. Będzie się wtedy lepiej kroić.
Smacznego!!!
Źródło: Smak mojej kuchni
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na pyszną zapiekankę :)
OdpowiedzUsuńTo Aniu musi być dobre, skuszę się , ale poczekam na cukinię z ogrodu ...znajomych- he, he. Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMusze to spróbować może jest to dobre.
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki mam! Czas gotować :)
OdpowiedzUsuńZycze smacznego.
UsuńObłędnie wygląda ;-D
OdpowiedzUsuńSmaczna ale szału niema
OdpowiedzUsuń