Uwielbiam drożdżowe racuchy, szczególnie te tradycyjne z jabłkami. Ale i te z jagodami są pyszne.
Składniki:
300 g mąki
40 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru
1,5 szklanki mleka
1 jajko
2/3 - 3/4 szklanki borówki amerykańskiej
olejek waniliowy
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy.
2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek i wykruszamy drożdże.
Dodajemy cukier i zalewamy połową letniego mleka. Miskę przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą
łyżką.
4. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto, posypujemy kilkoma jagodami i smażymy na
wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie -
wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić. Można też przed smażeniem wsypać borówki i bardzo delikatnie zamieszać, tak aby nie puściły soku, bo wtedy ciasto może się nie napuszyć podczas smażenia.
5. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Super podpowiedź,lecę po drożdże.
OdpowiedzUsuńSmacznie! :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam słodkości, a to wygląda niesamowicie, niebawem wypróbuje i podziele się wrażeniami ;)
OdpowiedzUsuńA tymczasem zapraszam do mnie na orginalne
Tiramisu przepis włoski