4 lipca 2016

Racuchy drożdżowe z borówką amerykańską

Uwielbiam drożdżowe racuchy, szczególnie te tradycyjne z jabłkami. Ale i te z jagodami są pyszne.


Składniki:

300 g mąki
40 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru
1,5 szklanki mleka
1 jajko
2/3 - 3/4 szklanki borówki amerykańskiej
olejek waniliowy
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy.
2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek i wykruszamy drożdże. Dodajemy cukier i zalewamy połową letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką.
4. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto, posypujemy kilkoma jagodami i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić. Można też przed smażeniem wsypać borówki i bardzo delikatnie zamieszać, tak aby nie puściły soku, bo wtedy ciasto może się nie napuszyć podczas smażenia.
5. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Super podpowiedź,lecę po drożdże.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam słodkości, a to wygląda niesamowicie, niebawem wypróbuje i podziele się wrażeniami ;)

    A tymczasem zapraszam do mnie na orginalne
    Tiramisu przepis włoski

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!