Składniki:
maślaki
masło
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Maślaki starannie obieramy, kroimy w grubsze plasterki lub kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy maślaki i dusimy 15-20 minut do odparowania wody.
3. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Ostudzone grzyby przekładamy do woreczków lub pojemników, opisujemy (np. jaki grzyb i data) i mrozimy. Takie maślaki możemy spokojnie przechowywać 6 miesięcy w zamrażarce. Nadają się świetnie do sosów, zup, zapiekanek, a także do duszonek z cebulką i śmietaną.
Smacznego!!!
Ciekawostkę o zbieraniu grzybów można było znaleźć w zeszłotygodniowym numerze Angory (nr 36/2014). Polecam postudiować mapkę :) Nic dziwnego, że u nas w Polsce zbieranie grzybów to sport narodowy :) W końcu nie zabrania nam się tego!
Robię dokładnie tak samo :-) jeśli po odmrożeniu przesmaży się je jeszcze tak, by nie były "ślimakowate", to super nadają się na pizzę.
OdpowiedzUsuńPizza z grzybami musi być super... ;-)
Usuń