Składniki:
oczyszczone grzyby leśne
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru
Do każdego słoika:
1-2 krążki cebuli
2-3 ziela angielskie
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki ziaren gorczycy
Sposób wykonania:
1. Do marynowania wybieram te małe okazy grzybów. Większe kroję na pół, a całkiem duże przeznaczam na suszenie.
2. Oczyszczone grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy w słoiki z przyprawami.
3. Gorącą zalewą zalewamy grzyby, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut.
Smacznego!!!
Uwielbiam marynowane podgrzybki!
OdpowiedzUsuńDzien dobry Pani przepisy sa bardzo fajne i proste i korzystamz nie ktorych pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuje bardzo za mily komentarz. Pozdrawiam i zapraszam do korzystania z przepisow ;-)
Usuń