Składniki na jeden słoik lub kamienne naczynie:
ogórki gruntowe
2 ząbki czosnku
kawałek oczyszczonego korzenia chrzanu
łodyga kopru ogrodowego
kilka ziaren ziela angielskiego - można pominąć
liść laurowy - można pominąć
1 litr wody + 1 łyżka soli kamiennej
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy wodę i dodajemy sól. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Myjemy ogórki, odcinamy końce. Do słoika (lub glinianego naczynia) wkładamy obrane ząbki czosnku, (ewentualnie) liść laurowy i ziele angielskie, korzeń chrzanu i ciasno układamy ogórki. Na koniec wtykamy gałązkę kopru. Zalewamy chłodną zalewą, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce przynajmniej na 24-48 godzin.
Smacznego :)
Lepsza sól kamienna niż jodowana. Nacinanie jak w przepisie bardzo pomaga przekisić ogórka.
OdpowiedzUsuńDziękuję za sugestię odnośnie soli, kiedyś wypróbuję :)
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńOd paru dni chodzą za mną ogórki małosolne.Szukałam prostego przepisu i znalazłam.Inne przepisy były jakieś innowacyjne ,ale ten jest w samraz.Ot co,biore się do pracy.;)
Dzięki :)
UsuńTeż za mną chodzą i koniecznie muszę nastawić małosolne :)
ja zalewam gorącą wodą , szybciej kisną.
OdpowiedzUsuń