To klasyczne ślimaczki z ciasta francuskiego. Poniżej moja wersja wytrawnych ślimaczków.
Składniki:
1 ciasto francuskie
1 łyżka keczupy
1 łyżka majonezu
zioła prowansalskie
kawałek czerwonej papryki
1/2 kostki sera typu feta
kilka plastrów żółtego sera
zielone oliwki
kilka suszonych pomidorów
Sposób wykonania:
1. Ciasto francuskie rozwinąć, keczup i majonez wymieszać i posmarować ciasto. Wyłożyć na całej powierzchni plastry żółtego sera.
2. Paprykę pokroić w kosteczkę, wyłożyć równomiernie na ciasto. Oliwki i suszone pomidory również drobniej pokroić i wyłożyć na ciasto. Dodać też pokrojony w kostkę ser typu feta.
3. Całość zwinąć w rulon. Pokroić w plastry o grubości 2cm. Ułożyć na płasko na blaszce do pieczenia. wierzch ciastek posypać ziołami prowansalskimi.
4. Piec ok 20 minut w 200 st.C (góra-dół). Podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!