U nas tradycyjną sałatkę jarzynową robimy z warzyw gotowanych i konserwowych. Dla odmiany dodałam świeżą czerwoną paprykę i naprawdę wyszło smacznie.
Składniki:
5 dużych ziemniaków
4 marchewki
1 seler
1 czerwona papryka
3-4 ogórki kiszone
1 puszka groszku konserwowego
5 jajek
majonez
musztarda
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Selera, ziemniaki i marchew gotujemy w łupinkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę.
2. Paprykę, ogórki kiszone i ugotowane jajka na twardo kroimy w kosteczkę. Wszystko przekładamy do dużej miski, dodajemy osączony groszek, majonez, musztardę i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę schładzamy przed podaniem.
Smacznego!!!
Papryka nadaje jej wyrazistość.
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda , ja najczęściej sałatkę tradycyjną taką "z rosołu"
OdpowiedzUsuńPapryka? Czemu nie? Uwielbiam różne jarzynowe sałatki z różnymi pysznymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuń