Wspaniałe kruchutkie ciasto z kwaśnym rabarbarem i słodkim dżemem truskawkowym oraz bezą - niebo w gębie dosłownie! Polecam serdecznie!
Składniki:
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
5 żółtek
250 g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
5 lasek rabarbaru ogrodowego
1 słoik domowego dżemu truskawkowego (400g)
Beza:
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 kisiel (u mnie poziomkowy)
Sposób wykonania:
1. Margarynę, cukier puder i mąkę posiekać nożem. Dodać żółtka i proszek, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3).
2. Rabarbar oczyścić, pokroić w centymetrowe kawałki, przełożyć do rondelka, dodać łyżkę wody i chwilę dusić, aż zmięknie i zacznie się delikatnie rozpadać. Wtedy dodać słoik dżemu truskawkowego. Wymieszać razem i chwilkę razem poddusić (dosłownie pół minuty). Zdjąć z gazu.
3. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać.
4. Na blaszkę (24x28cm) wyłożyć jedną część ciasta - tą większą. Nakłuć ją widelcem, oprószyć bułką tartą (ona wchłonie nadmiar soku z nadzienia). Wyłożyć rabarbar i dżem truskawkowy, na to wyłożyć bezę, a na koniec kawałki pozostałego ciasta.
5. Piec w 180 st. C przez 40-45 minut.
Smacznego!!!
witam super przepis przy okazji zapraszam na nowo powstalego bloga
OdpowiedzUsuńsezon rabarbarowy w pełni, więc przepis na ciacho idealny! :)
OdpowiedzUsuńTeż zamierzam upiec dziś jakieś ciasto z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńprzyjemna sprawa, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuperowy wygląd jak moj urwisek mówi :D
OdpowiedzUsuń