Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
25 dag smalcu
3 szczypty soli
1 szklanka śmietany 18%
350 g twardej marmolady (u mnie marmolada różana)
cukier puder i waniliowy do posypania
Sposób wykonania:
1. Tłuszcz posiekać z mąką i solą, dodać śmietanę i zagnieść ciasto.
2. Ciasto podzielić na 5-6 części, jedną rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów. Resztę ciasta włożyć do lodówki. Na szerszą część nałożyć ok 1/3 łyżeczki marmolady i zwinąć rogalki.
3. Rogaliki ułożyć w małych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (rogaliki nie rosną). Piec do lekkiego zezłocenia w temperaturze 190 st. C. Uwaga! Piekarnik piekarnikowi nierówny. W oryginale czas pieczenia wynosił 20 minut, u mnie pierwsza porcja piekła się aż 40 minut. Pozostałe już po 30 minut ładnie się zrumieniły.
4. Zaraz po upieczeniu obficie posypać rogaliki cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Pozostawić do wystudzenia.
Smacznego!!!
Źródło: Z cukrem pudrem
Ale cudne!!!
OdpowiedzUsuńTakie domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMniam! A na smalcu najpyszniejsze! Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuń...witam serdecznie. Dla mnie i moich bliskich, to najlepsze rogaliczki. Robię je bardzo często ku uciesze moich znajomych. Są rewelacyjne 👍👍👍👍👍
OdpowiedzUsuńWitaj Aniu. Upiekłam te rogaliki. Są smaczne, kruche, szybkie w robocie , no i rzeczywiście tanie. Zrobiłam dość malutkie, takie na dwa kęsy , więc wyszło mi 74 sztuki. Dziękuję Aniu za przepis. Mój gdzieś zadziałam i niestety nie znalazłam. Pozdrawiam cieplutko, a zdjęcie prześlę za chwilkę. Miłego dnia . :) Danuta.
OdpowiedzUsuńDziekuje Danusiu za mile slowa. Ciesze sie, ze rogaliki posmakowaly ;-) az sama zamierzam przyrzadzic je w ten weekend! Pozdrawiam
UsuńSylwestrowe rogaliki już prawie gotowe ;) Do środka dałam kajmak i posypię jeszcze cukrem pudrem z przyprawą korzenną. Mmmm
OdpowiedzUsuńFantastycznie! Życzę smacznego i udanego skoku do Nowego Roku😊
UsuńAle super pomysł z przyprawą korzenną i kajmakiem. A kajmak w środku się nie robi twardy? Ja robię z masłem orzechowym jeszcze. Pozdrawiam.
UsuńZrobiłam rogaliki. Są przepyszne, kruche, poprostu pycha.
OdpowiedzUsuńSuper, dzieki na komentarz.
UsuńRogaliki zrobione, niebo w gębie...
OdpowiedzUsuńPosypałam cukrem pudrem z cukrem waniliowym oraz cynamonem, bajka.
Pozdrawiam serdecznie ☺️
Baaardzo mi miło. Pozdrawiam serdecznie 😊
Usuń