Przepis na te pyszne paluszki dostałam od siostry. Są fantastyczne - w sam raz do barszczyku. Można je posypać wedle uznania: kminkiem, tartym żółtym serem, mieloną papryką, gruboziarnistą solą, makiem itp. Bardzo długo zachowują świeżość, wystarczy je tylko trzymać w szczelnym pojemniku. Przed podaniem można je podgrzać w mikrofali - pychotka. Podane składniki pozwolą przygotować bardzo dużo takich paluszków - ja zazwyczaj robię z połowy porcji.
Składniki:
1 kg mąki + do podsypania
1/2 kg smalcu
4 jajka + 1 jajko do posmarowania paluszków
10 dag świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 szklanka śmietany
Do posypania (np):
kminek
tarty żółty ser
mak
mielona papryka
sól gruboziarnista
Sposób wykonania:
1. Mąkę posiekać ze smalcem.
2. Drożdże rozpuścić w części śmietany. Wszystkie składniki zagnieść z rozczynem.
3. Ciasto rozwałkować na 4 mm, pokroić w paski radełkiem lub nożem.
4. Posmarować paluszki rozmieszanym jajkiem, posypać wedle uznania.
5. Paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia w 170 - 180 st. C.
Smacznego!!!
Tak. Do barszczu będą wspaniałe. Świetny pomysł na smaczny dodatek do barszczu :)
OdpowiedzUsuńna pewno są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńNie trzeba pozostawić do wyrośnięcia?
OdpowiedzUsuńNie ma potrzeby. Ja nie pozostawiam do ppdrosniecia, ale zawsze można 😀
Usuń