Strony

29 lipca 2016

Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą do słoików

Kilka dni temu zerwałam ostatnią porcję fasolki szparagowej ze swojej działeczki. Robiłam ją już kilka razy do obiadu i tym razem postanowiłam zamknąć ją w słoikach w towarzystwie innych warzyw. To dość stary przepis, wzięty jeszcze z maminych notatek. Taka fasolka świetnie smakuje na zimno jak i na ciepło po podgrzaniu. Nadaje się i jako jarzynka do obiadu i w sam raz do bułki na śniadanie czy kolację. Bardzo polecam.


Składniki:

2 kg fasolki szparagowej (u mnie mieszana zielona i żółta)
1 kg marchewki
1 kg cebuli
2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego (najlepiej Pudliszki)

Zalewa:
1/2 szklanki wody
1 i 1/3 szklanki oleju
3 łyżki cukru
2 łyżki octu
2 płaskie łyżki soli (+1 łyżka soli do ugotowania fasolki)

Sposób przygotowania:

1. Fasolkę umyć, odciąć końce, pokroić na mniejsze kawałki (2-3 cm). Fasolkę ugotować we wrzątku z 1 łyżką soli. Odcedzić.
2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Marchew przełożyć do garnka, dodać 1 i 1/3 szklanki oleju oraz 1/2 szklanki wody i dusić. Następnie dodać cebulę pokrojoną w małe talarki i całość dusić do miękkości.
3. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet i sól, wymieszać i dorzucić fasolkę. Całość minutkę pogotować. Fasolkę przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, docisnąć i zakręcić. Słoiki krótko pasteryzować - wystarczy 5 minut.

Z podanej porcji wychodzi ok 12 słoików wielkości jak na załączonych zdjęciach.

Smacznego!!!

25 lipca 2016

Ogórki konserwowe z miodem II

Rzadziej ostatnio publikuję, to za sprawą przeprowadzki. Ale powoli wszystko dochodzi do ładu i składu i mam nadzieję, że znajdę więcej czasu na pisanie :)
Tymczasem udało mi się zrobić zapasy ogórków kiszonych oraz nieco odmienione ogórki konserwowe w miodowej zalewie. Podobny przepis już na blogu jest, w tym odrobinę więcej miodu, więc to coś dla smakoszy :) Zapraszam!


Składniki:

2 kg drobnych ogórków

Zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
12 łyżek cukru
1 pełna łyżka soli
pół łyżeczki ziaren pieprzu
1 łyżka ziaren gorczycy
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju

Dodatkowo do słoików:
gałązka kopru
kawałek chrzanu
ząbek czosnku
kilka plastrów marchewki
liść laurowy
4-5 kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

1. Ogórki umyć.
2. Przygotować słoiki, umyć, sparzyć, do środka włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka plastrów marchewki, liść laurowy i 4-5 kulek ziela angielskiego. Włożyć ogórki.
3. Zalewę zagotować (poza miodem i olejem). Gotować minutkę, wyłączyć, a następnie dodać miód i olej, zamieszać. Gorącą zalewą zalewać słoiki, mocno zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Z podanej porcji wyszło mi 6 słoików (takie jak na zdjęciach).

Smacznego!!!

15 lipca 2016

Ciasto biszkoptowe z owocami

Witajcie. Dziś mam dla Was przepis, który przypadnie nie tylko Wam do gustu, ale również Waszym pociechom. To bajecznie proste ciasto biszkoptowe, które można upiec z dowolnymi owocami. U mnie akurat coś na czasie, czyli maliny i borówki :)


Składniki:

3 jajka
150 g cukru pudru
cukier waniliowy
225 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
ok 500 g dowolnych owoców

Sposób wykonania:

1. Masło roztopić, przestudzić lekko.
2. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, aż masa podwoi swoją objętość. Dodać roztopione masło, wymieszać. Dodać pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszać do uzyskania gładkiej masy.
3. Ciasto wyłożyć na blaszkę (24x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce.
4. Piec w 175 st. C przez 35-45 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!

Źródło: FoodMag

13 lipca 2016

Przepisy na domowe przetwory

Aktualizacja zbioru na dzień 13.07.2016


  PRZETWORY Z OWOCÓW

Dżemy, konfitury

Dżem borówkowy / jagodowy
Dżem brzoskwiniowy
Dżem czereśniowy
Dżem wiśniowy
Dżem truskawkowy I
Dżem truskawkowy II
Dżem morelowy I
Dżem morelowy II
Dżem dyniowo-jabłkowy
Dżem z truskawek i jagód
Dżem mirabelkowy
Frużelina truskawkowa
Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki
Galaretka z czerwonej porzeczki 
Jabłka do szarlotki na zimę
Konfitura wiśniowa
Konfitura z mandarynek 
Nutella ze śliwek / Czekośliwka
Powidła śliwkowe
Prażone jabłka

Kompoty

Kompot agrestowy
Kompot wiśniowy
Kompot czereśniowy
Kompot śliwkowy
Kompot mirabelkowy
Kompot z czarnych porzeczek
Kompot truskawkowy
Kompot winogronowy

Owoce w zalewie / syropie

Borówki w cukrze
Maliny w cukrze
Maliny w syropie
Truskawki w cukrze
Gruszki w słodkiej zalewie
Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie
Brzoskwinie w syropie
Morele w syropie
Wiśnie w syropie
Wiśnie z nalewki
Śliwki w słodkiej zalewie

Soki

Sok malinowy
Sok wiśniowy
Sok winogronowy
Sok z czarnej porzeczki
Sok z czarnej porzeczki bez sokownika (z liśćmi wiśni)
Sok z czerwonej porzeczki
Sok truskawkowy 
Sok z ostrężyny

PRZETWORY Z WARZYW

Sałatki:

Buraczki z papryką
Buraczki z chrzanem 
Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą
Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka z cukinii i papryki
Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem
Sałatka ogórkowa z papryką i kurkumą
Sałatka ogórkowa z papryką, marchewką i cebulą 
Sałatka pieczarkowo-paprykowa
Sałatka szwedzka
Mizeria na zimę

Warzywa w marynatach / zalewach

Buraczki w zalewie octowej (całe)
Botwinka pasteryzowana
Botwinka pasteryzowana z koperkiem
Fasolka szparagowa do słoików
Kiszona marchewka
Kiszony kalafior
Ogórki konserwowe I
Ogórki konserwowe II
Ogórki konserwowe z miodem I
Ogórki konserwowe z miodem II
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone z chilli 
Ogórki małosolne
Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne
Ogórki z curry 
Papryka konserwowa 
Papryka konserwowa z miodem

Warzywa na słodko

Dżem z cukinii I
Dżem z cukinii II
Dżem z dyni
Dżem dyniowo-jabłkowy
Cukinia a'la ananas
Cukinia waniliowa

Inne

Keczup z cukinii 
Leczo z cukinii
Mrożona botwinka
Mrożona papryka  
Pomidory z bazylią do słoików
Przecier pomidorowy szybki
Puree z dyni
Puree z dyni do słoików
Suszony seler 
Zakwas z buraków I
Zakwas z buraków II 

PRZETWORY Z GRZYBÓW

Grzyby leśne suszone
Marynowane grzyby  
Mrożone duszone maślaki
Turki marynowane

PRZETWORY Z ZIÓŁ

Miód z mniszka lekarskiego
Syrop miętowy
Syrop z kwiatów z dzikiego bzu
Konfitura z płatków róży


9 lipca 2016

Kotlety siekane z cukinią i marchewką

Siekane kotlety to świetny pomysł na przemycanie warzyw dla niejadków. U nas się sprawdziło :) Teraz młoda cukinia jest najpyszniejsza, dlatego polecam serdecznie taki obiad. 



Składniki:

1 młoda cukinia
1 marchewka
1 cebula
500 g piersi z kurczaka
sól, pieprz
2 jajka
3-4 łyżki mąki
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

1. Cukinie umyć. Marchew obrać, warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę.
3. Cebulę drobno posiekać.
4. Dodać jajka, mąkę, przyprawy i zmiażdżony ząbek czosnku, wszystko wymieszać.
5. Odstawić masę do lodówki na 30 minut. Rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta na olej, smażyć na złoto z obu stron.

Smacznego!!!

7 lipca 2016

Naleśniki z serkiem i frużeliną truskawkową

Frużelina z truskawek świetnie nadaje się do naleśników - spróbujcie!


Składniki:

Naleśniki:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
szczypta soli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
odrobina olejku waniliowego lub śmietankowego
mąka - ile zabierze ciasto (u mnie zazwyczaj 1-1,5 szklanki w zależności od suchości mąki)

Nadzienie:
ulubiony serek - u mnie homogenizowany
frużelina truskawkowa

Sposób wykonania:

1. Składniki na naleśniki miksujemy, dodajemy tyle mąki by ciasto miało odpowiednią gęstość, ma spływać z łyżki i jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Smażymy naleśniki.
2. Naleśniki smarujemy serkiem i odrobiną frużeliny truskawkowej. Składamy na kopertę, nakładamy kleksa frużeliny i zajadamy :)

Smacznego!!!

5 lipca 2016

Nalewka truskawkowa

Nalewki są bardzo proste do zrobienia, wręcz same się robią, tylko to czekanie... W tym tygodniu zlałam i przefiltrowałam nalewkę truskawkową, pięknie pachnie, ma śliczny kolor, ale musi jeszcze swoje odstać, eh... :)


Składniki:

1 kg truskawek
1/2 kg cukru
0,5 l wódki (lub pół na pół ze spirytusem, jeśli ktoś woli mocniejszy trunek)
1 cytryna (opcjonalnie dla zachowania koloru)

Sposób wykonania:

1. Truskawki odszypułkować, umyć osuszyć. Przełożyć do słoja, zalać alkoholem i odstawić w słoneczne miejsce (np. na parapet) na 2 tygodnie.
2. Po tym czasie zlać wódkę do butelki, a truskawki zasypać cukrem, ostawić na 1 tydzień, codziennie wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił.
3. Po tygodniu zlać syrop z truskawek, wymieszać ze wcześniej zlaną wódką, dodać sok wyciśnięty z cytryny i przefiltrować nalewkę przez np. filtry do kawy.
4. Nalewkę zlać do butelek, odłożyć w ciemne miejsce na 3 miesiące.
5. Z podanych proporcji wyszło mi nieco ponad litr trunku.

Na zdrowie!

4 lipca 2016

Racuchy drożdżowe z borówką amerykańską

Uwielbiam drożdżowe racuchy, szczególnie te tradycyjne z jabłkami. Ale i te z jagodami są pyszne.


Składniki:

300 g mąki
40 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru
1,5 szklanki mleka
1 jajko
2/3 - 3/4 szklanki borówki amerykańskiej
olejek waniliowy
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

1. Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy.
2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek i wykruszamy drożdże. Dodajemy cukier i zalewamy połową letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką.
4. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto, posypujemy kilkoma jagodami i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić. Można też przed smażeniem wsypać borówki i bardzo delikatnie zamieszać, tak aby nie puściły soku, bo wtedy ciasto może się nie napuszyć podczas smażenia.
5. Usmażone racuszki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!!