17 sierpnia 2015

Sałatka ogórkowa z papryką, marchewką i cebulą

Dwa tygodnie temu zrobiłam tę sałatkę. W ubiegłym tygodniu była już degustacja - śmiało mogę Wam ją polecić. Jest pyszna, łagodna w smaku, idealnie doprawiona, po prostu nic dodać nic ująć. Sezon ogórkowy w tym roku długi więc jeszcze może ktoś się skusi. Należy sobie dobrze zaplanować czas robienia tej sałatki. Chyba najwięcej czasu zeszło mi z obraniem ogórków :) Robiłam wszystko wczesnym wieczorem, odstawiłam na noc i z rana wpakowałam w słoiki i zapasteryzowałam. Gorąco polecam!


Składniki:

4 kg ogórków
1/2 kg czerwonej papryki
1/2 kg marchewki
1/2 kg cebuli
3 łyżki soli kamiennej
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju
1 płaska łyżka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
1 łyżeczka ziela angielskiego
opcjonalnie 2 małe główki czosnku

Sposób wykonania:

1. Umyć ogórki, obrać. Pokroić w plasterki (użyłam szatkownicy, choć grubsze byłyby też dobre).
2. Cebulę obrać, pokroić w półplastry. Ogórki i cebulę zasypać solą, odstawić na 1 godzinę.
3. W międzyczasie marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a umytą paprykę pokroić w krótkie paski.
4. Z ogórków i cebuli wylać sok (nie wyciskać warzyw z jego nadmiaru). Do ogórków i cebuli dodać marchew i paprykę, olej, cukier, ocet i przyprawy, wszystko starannie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Jeśli zamierzamy dodać czosnek, należy go obrać i pokroić w plasterki, a następnie dodać do warzyw. Po tym czasie sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować 15-20 minut od momentu zagotowania się wody.
5. Z podanej porcji wychodzi 7 słoików po 0,5 litra pojemności, choć ja już nie miałam jednakowych słoiczków i wyszło mi 10 sztuk różnej wielkości.

Polecam, bardzo pyszna sałatka.

Smacznego!!!

 



8 komentarzy:

  1. Wiesz Aniu, też myślałam o zrobieniu na zimę jakiejś sałatki z ogórkiem. Jak znajdę czas to może mi się uda. Zaczerpnę od Ciebie pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniko, polecam. Sałatka jest naprawdę pyszna :) Polecam!

      Usuń
  2. Ta sałatka broni się sama. Pysznie wygląda w tych słoiczkach. Dobrze takie zrobić i mieć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować zrobić. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zaczęłam robić tą sałatkę i mam pytanie - czy w tym przepisie w zalewie nie ma wody? Czy sałatka tylko z octem 10% nie jest za kwaśna?
    Pozdrawiam
    Abi26

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie ma wody. Ogólnie sałatka jak dla mnie nie jest kwaśna, choć wszystko zależy od gustu :)
      Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!