24 sierpnia 2015

Sodziaki

W ubiegły piątek absolutnie zupełnie nie miałam pomysłu na obiad. Przypadkowo w oko wpadł mi przepis na grubaśne sodziaki. Zrobiłam i baaaaardzo polecam - są rewelacyjne, nie tylko na obiad. Robi się je naprawdę ekspresowo. Sprawdzą się też na kolację i jako słodkości na Tłusty Czwartek. Przepis sprzedałam też swojej mamie, zrobiła zaraz po mnie następnego dnia i to z podwójnej porcji. Polecam!


Składniki:

250 g mąki
2 małe jajka
2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru (można dodać cukru waniliowego)

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki wkładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy ciasto. Jego konsystencja powinna być nieco luźniejsza niż na pierogi.
2. Ciasto wałkujemy na grubość ok 1 cm, wycinamy romby, kwadraty lub prostokąty. Smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron.
3. Gotowe podajemy posypane cukrem pudrem. Bardzo dobrze smakują też posmarowane dżemem.

Smacznego!!!
Źródło: Ostra na słodko

10 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie, aż chce się sięgnąć po jednego:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz o nich słyszę. Wyglądają bombowo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie puszyste. pierwszy raz o nich słyszę, bardzo ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły Ci cudnie!
    Cieszę się , że posmakowały :))))
    http://ostra-na-slodko.pl/

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, z dżemem to już w ogóle poezja ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O pycha! Nigdy czegoś podobnego nie jadłam :) Świetne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!