13 sierpnia 2015

Ogórki z curry

Bardzo dużo czasu spędzam z dzieciakami na placu zabaw, gdzie spotykam się z innymi mamami. Od jednej z nich dostałam właśnie przepis na te ogórki. Polecam serdecznie :)


Składniki:

2 kg ogórków
3 duże cebule
3 łyżki soli

Zalewa:
1 szklanka octu
2 szklanka cukru
2 szklanki wody
1,5 łyżeczki curry
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielony)
1,5 łyżeczki ziaren gorczycy
1,5 łyżeczki suszonego koperku (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku na słoik - opcjonalnie

Sposób wykonania:

1. Umyć ogórki, nie obierać. Pokroić wzdłuż na ćwiartki.
2. Cebule obrać, pokroić w półplasterki.
3. Ogórki i cebule posolić, odstawić na 3 godziny. Po tym czasie odlać zbędny sok.
4. W międzyczasie składniki zalewy zagotować i przestudzić.
5. Do słoików na dno ułożyć trochę cebuli i ewentualnie ząbek czosnku. Ciasno ułożyć ogórki, zalać zalewą i pasteryzować 10-15 minut.
6. Z podanej porcji wyszło mi 10 niedużych słoiczków.

Smacznego!!!
Róbmy przetwory!

5 komentarzy:

  1. Ogórki z curry? Pierwsze słyszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja słyszałem i jadłem. choć w wersji bardziej na ostro.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ogóreczki pyszności, rewelacja ... w przepisie, który ja stosuję nie ma kopru, a zamiast czosnku jest marchewka. Reszta jw. No po prostu mniam mniam. Zastanawiam się może i ja zastosuję czosneczek. Spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnek jest fajny w ogórkowych przetworach. Podkręca ich smak.

      Usuń
  4. Fajne ogóreczki. Nie robiłam takich. Tak więc, zapisuję sobie przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!