24 czerwca 2012

Kompot truskawkowy

Mój ulubiony domowy kompot owocowy.


Składniki:

umyte i odszypułkowane truskawki
woda
cukier

Sposób przygotowania:

1. Do każdego słoika nakładamy truskawki do 2/3 wysokości. 
2. Dodajemy po 4-5 łyżek cukru ( a tak naprawdę ilość cukru jest zależna od tego jak słodki chcemy kompot oraz czy owoce są słodkie czy kwaśne). Zalewamy wodą i zakręcamy.
3. Słoiki pasteryzujemy.
4. Po wyjęciu z wody przykrywamy słoiki ściereczką lub ręcznikiem by ładnie złapały wieczka.

Smacznego :)
 

Truskawki 2012
 

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!