19 czerwca 2012

Dżem truskawkowy


Składniki:

1 kg truskawek (oczyszczonych i umytych)
ok 230 g cukru
1 żel-fix do konfitur

Sposób przygotowania:

1. Truskawki rozgnieść lub zmiksować (jeśli ktoś nie lubi kawałków owoców w dżemach). Włożyć do garnka razem z cukrem i żel-fixem.
2. Całość gotować 3-4 minuty cały czas mieszając.
3. Dżem przełożyć do umytych słoików, dobrze zakręcić i odstawić do wystudzenia.
4. Z podanej porcji wyszło mi 5 słoiczków różnej wielkości.
5. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się dobrze trzyma:)


Smacznego :)

Truskawki 2012

8 komentarzy:

  1. Kocham dżem z truskawek ;)))) poprosze o słoiczek tak cudnie wygląda;)))) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zrobię niedługo, już czekam na wolny termin.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, domowy dżem nie ma sobie równych.

    OdpowiedzUsuń
  4. a nie trzeba ich pasteryzować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie pasteryzuję dżemów, jeśli wkładam gorący do słoików. I nigdy też taki dżem mi się nie zepsuł.

      Usuń
  5. a który żel fix Pani dodaje? bo ja kojarzę dwa rodzaje 3:1 i 2:1 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj używam żel fixu 3:1 ponieważ lubię dżemy niskosłodzone. Jeśli użyjemy żel fixu 2:1 na kilo owoców należy użyć 1/2 kg cukru. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!