Składniki:
1 kg truskawek (oczyszczonych i umytych)
ok 230 g cukru
1 żel-fix do konfitur
Sposób przygotowania:
1. Truskawki rozgnieść lub zmiksować (jeśli ktoś nie lubi kawałków owoców w dżemach). Włożyć do garnka razem z cukrem i żel-fixem.
2. Całość gotować 3-4 minuty cały czas mieszając.
3. Dżem przełożyć do umytych słoików, dobrze zakręcić i odstawić do wystudzenia.
4. Z podanej porcji wyszło mi 5 słoiczków różnej wielkości.
5. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się dobrze trzyma:)
Smacznego :)
Kocham dżem z truskawek ;)))) poprosze o słoiczek tak cudnie wygląda;)))) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOj zrobię niedługo, już czekam na wolny termin.
OdpowiedzUsuńMniam, domowy dżem nie ma sobie równych.
OdpowiedzUsuńTeż zrobiłam :-)
OdpowiedzUsuńa nie trzeba ich pasteryzować?
OdpowiedzUsuńNigdy nie pasteryzuję dżemów, jeśli wkładam gorący do słoików. I nigdy też taki dżem mi się nie zepsuł.
Usuńa który żel fix Pani dodaje? bo ja kojarzę dwa rodzaje 3:1 i 2:1 ?
OdpowiedzUsuńZazwyczaj używam żel fixu 3:1 ponieważ lubię dżemy niskosłodzone. Jeśli użyjemy żel fixu 2:1 na kilo owoców należy użyć 1/2 kg cukru. Pozdrawiam!
Usuń