Składniki:
3 kg śliwek węgierek (waga po wypestkowaniu)
1 kg cukru
domowy cukier waniliowy lub 2 paczki kupnego
10 dag ciemnego kakao
Sposób wykonania:
1. Umyte i wypestkowane śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub blenderujemy. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok 2 godzin (w zależności od śliwek, masa ogólnie powinna trochę zgęstnieć).
2. Dodajemy cukier waniliowy oraz kakao, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut.
3. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut.
4. Gotowa nutella świetnie smakuje z goframi, naleśnikami, placuszkami, nadaje się też do przekładania ciast kruchych.
Smacznego!!!
Bardzo fajny przepis. Śliwki są, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żebym zrobiła taką Nutellę. Pyszna :)
OdpowiedzUsuńAniu, namówiłaś mnie!
OdpowiedzUsuńBasiu! i o to chodzi! :P
UsuńWow, genialny przepis! :)
OdpowiedzUsuńTaką nutellę mogłabym jeść słoikami! :D
Już robię,sliweczki kupione rano czekały na pomysł ,no i się znalazł :))) dziękuję bardzo.Pozdrawiam, Ela
OdpowiedzUsuńSuper przepis napewno zrobię
OdpowiedzUsuńPolecam 😋
UsuńCzy można użyć innych śliwek?
OdpowiedzUsuńMożna użyć dowolnych, ale dosłodzić wtedy do smaku bo śliwki są różne.
Usuń